Čištění připálených hrnců a pánví pomocí soli. Budou vypadat, jako by nikdy nebyly používané
Připálenina zespodu pánve je sice nepříjemný, ale naštěstí řešitelný problém. Postačí vám levné věci, které máte určitě doma.
Čisté hrnce a pánve jsou základem pro přípravu zdravých jídel. Často se však umyje jen vrchní část, na které se vaří, a na spodní část se, bohužel, zapomíná. Povrch časem zůstává nehezký, s připálenými nečistotami. Dobrou zprávou ale je, že i takový povrch se dá docela jednoduše vyčistit. A my se teď podíváme na pár způsobů, jak tuto připálenou spodní část hrnce vyčistit.
Zlepšovák mojí sousedky
Mám pro vás skvělý tip, jak vyčistit hrnce a pánvičky rychle, jednoduše a především za pár korun. Budeme potřebovat jedlou sodu a 3% roztok peroxidu vodíku. Do skleněné nádoby nalejeme 1/4 šálku peroxidu a přidáme 1/4 šálku jedlé sody. Z této směsi vytvoříme hmotu s konzistencí pasty. Pastu naneseme na drátěnku a jemně aplikujeme na znečištěná místa. Necháme působit 10 minut a poté utřeme a opláchneme studenou vodou. Díky tomuto postupu odstraníme špínu, mastnotu i připáleniny během pár minut.
Trik se solí a citronovou šťávou
Existuje ještě další způsob, díky kterému vyčistíte hrnce i bez použití chemie tak, že budou zářit jako nové. Díky tomuto postupu vyčistíte i zapečenou mastnotu. Znečištěnou plochu pořádně posypeme solí, polijeme citronovou šťávou a necháme působit 4 hodiny, aby se špína uvolnila. Potom vezmeme houbičku a důkladně vyčistíme celý povrch.
Koupel v jedlé sodě
Do velké mísy si nasypeme půl sklenice jedlé sody a zalijeme ji horkou vodou. Vložíme do ní pánev nebo hrnec tak, aby voda nevytékala a aby byla namočená celá spodní část a boční stěny. Necháme několik minut působit a potom špínu vyčistíme drátěnkou. Tento proces je možné zopakovat několikrát, podle potřeby. Místo sody můžeme použít i kyselinu citronovou.