Chleba vydrží čerstvý několik měsíců. Musí se ale včas zmrazit

Zamrazení chleba v mrazáku je ideálním způsobem, jak prodloužit jeho trvanlivost. Vyndáte si pak jen tolik, kolik ho opravdu spotřebujete.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Chléb patří mezi potraviny, které se poměrně rychle kazí. Naštěstí existují způsoby, jak jeho trvanlivost prodloužit, nenechat ho zplesnivět nebo zatuchnout a pak ho zbytečně vyhazovat. Trik spočívá v tom, že ho musíte dát do mrazáku v ten správný čas a také správně zabalený. Čerstvý chleba si pak můžete užívat ještě několik dalších měsíců. 

Důležité je, aby byl chleba v mrazáku vhodně zabalený 

Důležité je také to, o jaký druh chleba se jedná a jak ho doma skladujete. Chléb se má správně skladovat při pokojové teplotě, a to nejlépe v chlebníku nebo právě v mrazáku, kde ale musí být opravdu vhodně zabalený. V opačném případě může být mrazení chleba spíše kontraproduktivní a chléb v mrazáku se může i zkazit.  

Bochníky chleba, které koupíte v supermarketu a jsou uložené v původním plastovém obalu, by měly vydržet dokonce tři až sedm dní po datu spotřeby. Chléb, který si upečete doma nebo který koupíte v pekárně, pak vydrží podstatně kratší dobu. Obvykle se zkazí už během dvou až tří dní. Kdy je tedy nejlepší dát chléb do mrazáku a maximálně tak prodloužit jeho trvanlivost?   

iZdroj fotografie: Pexels

Pokud plánujete chléb zmrazit a spotřebovat ho například už do měsíce, nemusíte dělat nic komplikovaného. Ten kupovaný prostě uchovejte v původním obalu a vložte ho jednoduše do mrazáku. Domácí chléb pak zabalte do plastové fólie či igelitového sáčku. Předtím se však dobře ujistěte, že je opravdu vychladlý. Před vložením do mrazáku je ideální chleba nakrájet na plátky. Můžete si pak rozmrazit přesně tolik chleba, kolik potřebujete, bez nutnosti vyndávat zas a znovu celý bochník.  

Do mrazáku patří jen opravdu čerstvý chléb 

Pokud plánujete chléb skladovat v mrazáku o něco déle, budete ho muset zabalit trochu kvalitněji. Použijte standardní plastový obal, ale navrch použijte ještě další vrstvu plastového obalu nebo mrazicího papíru. Takto zamrazený chléb můžete nechat v mrazáku až po dobu šesti měsíců. Nezapomeňte ho označit štítkem s datem zamrazení, ať víte, kdy je nejvyšší čas ho konzumovat.   

Po vyndání chleba z mrazáku ho můžete vložit ihned do toustovače či opékače a vytvořit tak výbornou snídani už během pár minut. Pokud máte s chlebem jiné plány, vyndejte požadovaný počet plátků den předtím a ponechte je povolit v lednici. Ráno by měl být ideálně povolený a připravený k použití. Pamatujte, že zamrazovat by se měl jen čerstvý chléb. Chleba, který už má to nejlepší za sebou, můžete využít třeba na lahodné francouzské tousty nebo křupavou strouhanku.  

Jak skladujete chleba vy?

Zdroj: AllRecipes
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články