Čerstvost vajec se dá zkontrolovat už v obchodě. Známky stáří jsou vidět na skořápce, úplnou jistotou je protřepání

Zkuste tento neuvěřitelně jednoduchý trik a nechte si prodat pouze čerstvá vejce –  toto jsou tipy, jak zkontrolovat čerstvost vajec přímo v obchodě i doma.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vajíčka patří mezi základní suroviny, které se nacházejí téměř v každé kuchyni. Existuje spoustu receptů, které z vajíček lze udělat, ať už jako hlavní přísada, nebo vedlejší, když se jedná například o nějaké těsto. Jak ale zkontrolovat čerstvost vajec přímo v obchodě, aniž byste je museli koupit? Existuje jednoduchý trik, kterým se dozvíte, zda jsou vajíčka čerstvá, ještě než je koupíte.

Jak zkontrolovat vejce v obchodě?

V první řadě byste měli věnovat pozornost trvanlivosti a vzhledu vajec. Barva vajec by měla být jednotná, matná a bez skvrn. Pokud vidíte, že jsou skvrny na skořápce, vajíčko může být zastaralé. Na krabici vajec by mělo být rozhodně napsáno, odkud vejce pochází, jaký typ vajec máte v ruce a trvanlivost. Jak ale dokážeme zjistit jejich stav uvnitř? Jak si můžeme být jistí, že je vajíčko v pořádku?

Vejce v lednici iZdroj fotografie: Depositphotos

Existuje však i jiný způsob, jak zkontrolovat čerstvost vajec, který se vyznačuje jednoduchostí a rychlostí. Stačí vzít vajíčko do ruky a energicky s ním zatřepat u ucha. Pokud uslyšíte pískání vzduchu, můžete si být jisti, že je vajíčko čerstvé. Pokud ve vajíčku uslyšíte mlaskání, znamená to, že není čerstvé a je lepší si ho nekupovat. Tyto vajíčka nejsou první čerstvosti a mohou mít horší chuť.

Jak zjistit stav vajíčka doma?

Můžete také zkontrolovat čerstvost vajec, které máte doma, pomocí vodní metody. Stačí vložit celé vejce do nádoby naplněné vodou. Pokud klesne na dno, je vejce čerstvé. Pokud naopak vyplave na povrch, není čerstvé a je lepší ho vyhodit. Druhý způsob je zkontrolovat čerstvost vejce tak, že jej rozlámete na talíři. Pokud bílek zůstane blízko žloutku a nerozteče se do stran, znamená to, že je vejce čerstvé.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důležitý faktor pro udržení čerstvosti vajec je také správné skladování. Je důležité vajíčka skladovat na stabilní teplotě, která by měla být přibližně 4 °C. Nikdy je neukládejte na dveře lednice, protože tam jsou vystavena teplotním změnám, které mohou vést k rychlejšímu zkažení. Vejce raději umístěte do police vaší ledničky, kde bude stálá a rovnoměrná teplota.

Čištění vajec

Někdy se ale stane, že se vejce přece jen znečistí, ať už zbytky skořápky nebo nečistotami na povrchu. Jak tedy co nejrychleji vyčistit vajíčka? Jedním z nejlepších triků je použití citronu. Stačí nakrájet citron na polovinu a potřít jím skořápky vajec. Citronová kyselina pomůže odstranit zbytky skořápky i jiné nečistoty a zároveň dezinfikuje. Poté je vajíčko připravené k použití.

Důležité je ale nezapomenout, že jakékoli znečištění skořápky může vést ke vstupu bakterií dovnitř a ohrozit tak naši zdraví. Proto je nejlepší vajíčka vždy důkladně umýt, ať už pomocí citronu, octu nebo jiných prostředků, nebo ještě lépe kupovat čerstvá a kvalitní vejce od spolehlivého dodavatele.

Kde nejraději kupujete vajíčka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články