Celý život to děláte špatně. Jediná správná pravidla skladování a konzumace ovoce, aby vydrželo čerstvé
Milujete čerstvé ovoce. Krásná a šťavnatá jablka, sladké víno a další. Jak však docílit toho, aby vám ovoce vydrželo chutné a čerstvé co nejdéle?
Věděli jste, že většina ovoce vydrží déle, pokud je uchováváno v původním obalu v lednici? Plastové sáčky na jahodách, borůvkách i hroznech mají dírky. Je to proto, aby mohla z ovoce odcházet vlhkost. A víte, že jablka způsobují, že ostatní ovoce a zelenina rychleji dozrávají? Proto byste jablka měli sladovat na samotce. Oddělte je od ostatních plodů.
Některé ovoce musí dozrát na pultu
Existují druhy ovoce, které dozrávají až dávno po utržení na pultu. Jde o meruňky, avokádo, kiwi, mango, nektarinky, broskve, švestky, melouny, papáju i banány. Pokud je v obchodě koupíte ještě nezralé, nechte je ještě v pokojové teplotě a do lednice uložte až dozrají. Zralé meruňky a avokádo vám v lednici vydrží maximálně pět dní. Angrešt vydrží maximálně tři dny. Třešně neskladujete v lednici déle než týden, stejně jako hrozny. Borůvky by vám měly v chladničce vydržet i čtrnáct dní.
Grapefruit můžete mít v lednici dva až tři týdny. Brusinky a jablka pak vydrží klidně měsíc. Pokud máte rádi nektarinky, švestky nebo ananas. Zralé je zkonzumujte maximálně do pěti dní, pak se toto ovoce začne kazit. Podobně je na tom kiwi. Vydrží v lednici maximálně týden, obdobnou dobu bude stále čerstvé i mango či hruška. Pomeranče budou čerstvé i za tří týdny. To maliny vydrží sotva tři dny. Pokud jich tedy máte doma hodně a nesníte je, raději je zamrazte.
Nejdéle vydrží granátové jablko
Věděli jste, že nejdéle čerstvé vydrží granátové jablko? To můžete mít v lednici i dva měsíce a stále bude chutné. Některému ovoci pak pomůže pokud ho budete skladovat v suchém a tmavém sklepě. Samozřejmě v něm musí být také chlad. Skladovat tak lze například jablka. Jak již bylo řečeno, dalším způsobem, jak uchovat ovoce déle čerstvé je ho zmrazit. Pak ho můžete použít například na přípravu smoothie nebo do ovesných vloček.
Vychutnat si ho však můžete jen s jogurtem nebo ho rozvařit na ovocnou omáčku k palačinkám či vaflím. Pamatujte vždy na to, že déle jak rok není vhodné zmrazené ovoce skladovat. Pokud tedy máte plný mrazák, zkuste vyrobit třeba pečený čaj, čímž prodloužíte životnost ovoce. Skvělé je, že takový čaj lze vyrobit takřka z čehokoli. Dobrý je však hlavně z lesního ovoce, případně jablečný se skořicí. Pokud nechcete ovoce mrazit, můžete pečený čaj vyrobit rovnou. Nebo si zkrátka ovoce zavařit na kompot.