Jak dosáhnout křupavé kůrky na opékaných bramborách: Důležité je zvolit vhodný typ, lepší je máslo než olej

Není pochyb o tom, že smažené brambory jsou oblíbenou přílohou. Většinou však přijde zklamání, protože ani při sebevětší snaze není kůrka zlatavá a křupavá.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Opékané nebo smažené brambory milují snad všichni. Není divu, vždyť se hodí jako příloha ke všem druhům masa i zeleniny. Dokonce se dají konzumovat jen tak s kečupem, tatarkou nebo domácím dresingem. Když vám zbydou vařené brambory z oběda, nevyhazujte je. Byli byste sami proti sobě, v lednici vydrží i dva dny. Ušetříte peníze a vytvoříte lahodný pokrm, který bude hotový za pár minut.

Klíčem k úspěchu je dodržení pravidel

V dnešní době si můžeme z odrůd brambor vybírat. Snad každá žena moc dobře ví, že existují brambory vhodné pro přípravu bramborové kaše, salátu či hranolek. Pokud se jedná o smažení, nejlepší jsou odrůdy s malým množstvím škrobu. To však není všechno, co musíte dodržet. Po ruce byste měli mít také pánev se silným dnem, jako je litinová.

Nebojte se solit, ale buďte opatrní

Záleží na tom, zda se rozhodnete pro přípravu opékaných brambor v syrovém či vařeném stavu. Jestliže brambory nejprve vaříte, dostatečně je osolte a poté už se solení vyhněte. Pakliže se chystáte brambory smažit či péct v syrovém stavu, nejprve je nakrájejte na menší kostičky. Vložte je na plech nebo do pánve a nesolte. Sůl přidejte až v konečné fázi smažení. To poznáte snadno, protože se na bramborech začne tvořit zlatavá kůrka.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Použijte kurkumu či kari

Stejně tak jako ke konci smažení přidáte sůl, udělejte to stejně s kurkumou nebo kari. Tyto druhy koření se postarají o výraznější kůrku. Kousky brambor budou díky tomuto koření skutečně zlatavé. Jen musíte počítat s tím, že změní typickou chuť a budou více kořeněné. Nemáte-li doma takové koření, obalte brambory jednoduše v mouce.

Máslo brambory zjemní

Pečené nebo smažené brambory připravuje spousta hospodyněk na rostlinném oleji. Pokud chcete pokrm ozvláštnit a zjemnit, přidejte i kousek másla. Po ochutnání budete spokojení, protože máslo bramborám propůjčí dokonalost. Budou chutnější a na první pohled vás překvapí zlatavější kůrka.

Jaký recept s bramborami je váš oblíbený?

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články