Bobkový list se má do jídla přidávat až na konci, nikoli na začátku vaření

Bobkový list je vynikající koření, které má navíc i léčivé účinky. O všechny jeho výhody však můžete přijít špatným postupem vaření.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Bobkový list je známé a oceňované koření, které se pro svou nezaměnitelnou chuť a vůni používá hlavně do polévek a omáček. Avšak víte s určitostí, jak se správně bobkový list používá? Většina hospodyněk dělá zásadní chybu a bobkový list dává do polévky či do omáčky už na začátku vaření. Podle specialistky Sade Meeks se tím připravují o veškerou chuť, vůni a i ozdravné látky, kterých bokových list obsahuje opravdu bezpočet. 

Léčivé účinky bobkového listu  

Bobkový list neboli vavřín je známý svým orientálním vzhledem i vůní. V kuchyni je využíván už odpradávna, málokdo však ví, že má také léčivé a ozdravné účinky. Užívání bobkového listu velmi podporuje činnost trávicího ústrojí, proto se jeho přidání hodí nejvíce do pokrmů, které mohou být těžce stravitelné, jako je více tučné maso či omáčky s přídavkem zelí. Bobkový list má také výrazné antibakteriální a antifungální účinky. Někteří lidé z něho dokonce vyrábí olej nebo čaj, který příznivě působí proti migréně, revmatickým bolestem a poruchám metabolismu celkově. 

Pokud tedy stojíte i o ozdravné účinky bobkového listu, musíte ho umět správně používat. Co se týče získání chuti a správné extrakci zdraví prospěšných látek, je nejideálnější doba pro vaření bobkového listu až konečná fáze přípravy jídla. Bobkový list přidejte do vařícího pokrmu ideálně 5–10 minut před vypnutím sporáku. Tak budou mít vůně a ozdravné látky v bobkovém listu šanci se v jídle správně uvolnit a rozležet. 

bobkový list koření iZdroj fotografie: Pexels

Pozor na tvrdé části bobkového listu 

Avšak i používání bobkového listu má své nástrahy. Především byste ho nikdy neměli zapomínat před podáváním z jídla vyndávat. I malý kousek tvrdého kusu listu může mít pro váš jícen nebo žaludek poměrně nepříjemné důsledky – a to rozhodně nestojí za to riskovat. Bobkový list proto před podáváním z jídla raději vždy odstraňte a bez obav si tak vychutnejte chuť a vůni orientu, jež vám užití bobkového listu nabízí.  

Jak využíváte bobkový list vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články