Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě

Luštěniny jsou velmi chutné a zdravé, mohou ale způsobovat nadýmání či křeče. Delším namáčením a přidáním správných bylin už se toho ale nemusíte obávat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Luštěniny jsou trochu opomíjenou surovinou. Je to škoda, pro lidský organismus jsou totiž velmi prospěšné, a to především díky vysokému obsahu bílkovin, vlákniny a sacharidů a minimálnímu množství tuků. Nezvyšují tedy glykemický index a jsou vhodné třeba i při redukční dietě. Obsahují ale i pro tělo těžce stravitelné látky, které se následně v tlustém střevě mění v plyny, a způsobují tak určitý diskomfort. Stejně jako luštěniny může být těžce stravitelné i zelí. Správnou přípravou ovšem můžete těmto nepříjemnostem snadno předejít.

Namáčení luštěnin a bylinky proti nadýmání

Luštěniny bývají náročnější na časovou přípravu právě z toho důvodu, že se musí namáčet. Existují i výjimky, jako například červená čočka či půlený hrách, které tuto proceduru podstupovat nemusí, jinak ale není zbytí. Má to svůj důvod, do vody se uvolní látky, jež způsobují nadýmání. Namočte tedy luštěniny podle návodu na obalu, ovšem alespoň na 8 hodin, a vodu průběžně měňte za čistou. Vařit byste je měli taktéž v čisté vodě. Pokud zvolíte konzervované luštěniny, i ty si zaslouží propláchnutí čistou vodou, protože hustý lák rovněž obsahuje nadýmavé látky.

Bylinky nejenže dodají jídlu zajímavou chuť, ale jsou i velmi prospěšné pro vaše trávení. Jen je třeba vybírat s rozumem. Pokud máte citlivější zažívací ústrojí, raději nechte agresivnější koření typu pepř, česnek či uzenou papriku stranou. Na trávení působí blahodárně například kmín, majoránka, oregáno, tymián či šalvěj. Pokud v kuchyni rádi experimentujete, zkuste i sušené mořské řasy. Díky svému přirozenému obsahu soli nejenže není nutné jídlo dosolit (možná jen minimálně), ale šetříte tak i svůj cévní systém před zbytečným nadbytkem soli.

Zelené bylinky proti nadýmání iZdroj fotografie: Pexels

Kyselé zelí je klenot české kuchyně

Kyselé zelí je v českých domácnostech a restauračních zařízeních velmi oblíbeným doplňkem k pečenému masu a příloze ve formě brambor či různých knedlíků. Takové jídlo je samo o sobě těžce stravitelné a zelí mnohdy hodně nadýmá.

Obzvláště syrové kyselé zelí je ale nesmírně zdravou surovinou bohatou na vitamíny C a K a železo, a je proto škoda ho nekonzumovat. Pokud ale přece jen vaše tělo není s kysaným zelím úplně zajedno, můžete vyzkoušet nejprve čínské zelí či růžičkovou kapustu, které nejsou natolik nadýmavé.

Klíčením docílíte lepší stravitelnosti

Klíčení luštěnin a semínek je v dnešní době velmi oblíbené. K dostání je spousta sklenic či misek na klíčení, které bývají třeba i na více pater, a můžete tak klíčit více semen najednou a vyjde vás to na pár korun. Naklíčená semínka jsou velmi prospěšná, protože obsahují výrazně větší množství minerálů a vitamínů a jsou i méně nadýmavá. Hodí se do pomazánek, polévek, salátů či jako obloha k hlavnímu chodu.

Klíčící miska iZdroj fotografie: Depositphotos

K naklíčení můžete použít skoro všechny luštěniny, jako třeba červenou či zelenou čočku, fazole mungo a cizrnu, dále pak obiloviny, ředkvičky, řeřichu, vojtěšku nebo pohanku. Buďte ale opatrní, ne všechna semena se na nakličování hodí. Například velké druhy fazolí nejsou vhodné a mohou být i nebezpečné. Stejně tak i semena určená k výsevu, jež mohou být chemicky ošetřena. Není vhodné klíčit ani chia semínka či len, z těch se stane gel.

Které luštěniny patří mezi vaše favority?

Zdroj: Food.Unl
Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články