Eliminujte všechny bakterie na kuchyňské houbičce pomocí mikrovlnky v cuku letu. Bez námahy a dříve, než zaplaví celou kuchyni
I když si myslíte, že máte svou kuchyň pořádně uklizenou, zdání může klamat. Obrovská spousta bakterií se totiž nachází v nenápadné kuchyňské houbičce.
Poté, co vyšel odhad amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, se mnoho z nás zamyslelo nad bezpečností v kuchyni a doporučeními, která pomohou chránit naše rodiny před mnohými až příliš běžnými nemocemi. Jak často bychom měli kuchyni uklízet? Je to místo, kde vlhkost nebo zbytky jídla mohou podpořit vznik různých bakterií. Zvláštní pozornost bychom určitě měli věnovat hadrům, houbičkám a utěrkám, které používáme nejčastěji. Za zápach houbiček může právě přítomnost bakterií.
Tato místa bakterie milují
Nejlepším začátkem před vařením je určitě umytí rukou. Nezávislá organizace pro veřejné zdraví NSF International se vyjádřila, že hlavním zdrojem mikrobů je kuchyňská houbička. Když provedli výzkum, při němž v domácnostech otřeli různé předměty, kuchyňská houba byla zdaleka nejpěknější, ale obsahovala 150krát více bakterií, plísní a kvasinek než držák zubního kartáčku.
Houbičky jsou nejhorším místem, kde se vytváří řada choroboplodných zárodků. Poskytují totiž vlhké a výživné prostředí pro bakterie. Mikrobiolog prof. Charles P. Gerb prozradil v rozhovoru pro New York Times, že nejčistší kuchyně jsou často těmi nejšpinavějšími, protože lidé posedlí čistotou tak často uklízejí, že šíří bakterie po celé kuchyni. Je překvapivé, že některé z nejčistších kuchyní, jsou v domech, kde se jen zřídka provádí velký úklid.
Další studie zjistila, že příprava jednoduchého jídla může kontaminovat až 90 procent kuchyňských povrchů, což může šířit nemoci přenášené potravinami. Dobrovolníci byli v testu požádáni, aby připravili míchaná vajíčka, čerstvý zeleninový salát a oběd pro děti. Výsledky ukázaly, že se významné znečištění v kuchyni rozšířilo na další povrchy, kterých se dotýkají ruce, kuchyňské utěrky a houbičky.
Zbavte se bakterií jednou provždy
Jaký jen nejlepší způsob pro čištění houbiček, které byly v kontaktu s potravinami, jako jsou vejce, tepelně neupravené maso nebo syrová zelenina? Podle výzkumu University od Florida se ukazuje, že nejjednodušší a efektivní možnost nabízí mikrovlnná trouba. Za dvě minuty při vysokém výkonu zabila patogeny v houbičkách, které byly plné bakterií, virů a parazitů.
Vědci doporučují dezinfekci pomocí mikrovlnné trouby nejlépe každý druhý den. Na pozoru byste se ale měli dát před velmi vysokou teplotou, a proto je potřeba houbičky po vytažení z trouby nechat řádně vychladnout. Další možností, jak zbavit houby bakterií, je vložit je do myčky na celý cyklus mytí a sušení.