Nezakrývání jídla v mikrovlnce je chybou, která se může vymstít. Hrozí dokonce i požár
Ne každý ví, že i při tak běžné činnosti, jako je ohřívání oběda, děláme chyby, které mohou mikrovlnku postupně zničit.

Proč vlastně výrobci tolik lpí na používání poklopů do mikrovlnky? Když totiž ohříváme jídlo bez pokličky, částice páry a mastnoty se dostávají na stěny mikrovlnné trouby. To by samo o sobě nebyl takový problém – vždyť to přece stačí vyčistit. Na jedné z bočních stěn se však nachází důležitá součást – slídová destička (často vypadá jako kus „kartonu“). A proč na ní záleží?
Může klidně dojít k požáru
Tahle slída totiž chrání důležité vnitřní komponenty mikrovlnky před mastnotou a zbytky jídla. Když se na ní ale začne usazovat špína, postupně se spálí a může dokonce začít hořet, jak uvádí web Candy! A to byste rozhodně nechtěli (na něco takového vám totiž pojišťovna pojistku neuzná – mimo jiné).

Řešení je ale samozřejmě opravdu jednoduché, jak už asi tušíte. Zakrytí jídla při ohřevu speciálním poklopem (který obvykle dostanete společně s mikrovlnkou) zabrání rozstřikování tuků a vlhkosti a vaše mikrovlnná trouba vám za to poděkuje dlouhou životností. A mimochodem – budete ji muset také méně čistit. To za trochu té námahy navíc přece stojí, nebo ne?
Jaká jídla do mikrovlnky nepatří?
Mikrovlnka je sice skvělý pomocník, ale ne všechno jídlo je možné v ní ohřívat bezpečně, píše deník Today. Některé potraviny v ní ztrácí chuť, jiné výživovou hodnotu a další se tu mohou stát dokonce zdravotně nebezpečnými.
- Vařené brambory – Po ohřátí ztrácí chuť, a pokud byly předtím dlouho uloženy v pokojové teplotě, může se v nich vytvořit nebezpečný botulotoxin. A ten mikrovlnný ohřev nezničí!
- Rýže – Obsahuje bakterie, které při nevhodném skladování přežívají i po uvaření. Pokud ji necháte při pokojové teplotě, bakterie se rozmnoží a ohřev v mikrovlnce už problém nevyřeší.
- Kuřecí maso – Ohřívat už jednou uvařené kuře je možné, ale je nutné, aby se prohřálo rovnoměrně. Mikrovlnka to neumí tak dobře jako trouba nebo pánev.
- Houby – Mikrovlnné ohřívání způsobuje změny ve složení bílkovin, což může vést k těžké stravitelnosti a žaludečním potížím.
- Celer, červená řepa, špenát – Obsahují dusičnany, které jsou za normálních podmínek neškodné. Jenže při ohřevu v mikrovlnce se mohou přeměnit na nitrosaminy – látky s potenciálně rakovinotvornými účinky.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď