Úklid lednice vám může uspořit peníze i cenný čas

S novým rokem a po vánočním obžerství, které je se svátky neodmyslitelně spjato, přichází ideální čas na organizaci lednice. Pořádný úklid vám umožní mít perfektní přehled o uskladněném jídle a tím i zefektivní další nákup potravin.

i Zdroj obrázku: pixabay.com
                   

Nebudete zbytečně utrácet a vyhazovat to, co jste nestihli sníst.

Začněte výběrem vhodných nádob

Abyste mohli svou lednici zpřehlednit, budete potřebovat několik průhledných dóz. Díky nim své potraviny roztřídíte do různých kategorií a budete mít neustále přehled o tom, co se kde nachází. Můžete zvolit různé velikosti, ale doporučujeme se poohlédnout po stejném typu nádob – lednice tak bude vypadat jednotně. 

iZdroj obrázku: pixabay.com
Organizujte svou lednici. Vejde se do ní téměř vše

Co se týče umístění jednotlivých typů potravin, určitě je dobré přemýšlet o tom, jaký druh potřebuje více chladu a naopak. Doporučujeme seznámit se s radami, které často v návodech uvádí i samotní výrobci kuchyňských spotřebičů. Pár tipů:

  • mléko by mělo mít své místo spíše v zadní části, kde je chladněji
  • vejce skladujte zhruba v prostřední části a spíše vzadu, aby byla v konzistentní teplotě
  • na dveře lednice patří ochucovadla, máslo, měkké sýry nebo džusy

Při organizaci přemýšlejte prakticky

Vyzkoušejte radu odborníků, dle které byste potraviny měli třídit podle priorit. Co používáte nejčastěji, to by mělo být snadno dostupné a na očích. Jestli máte malé ratolesti, jejich školní svačinu uložte do výše jejich očí. Díky správnému umístění potravin nebudete nic zdlouhavě hledat, zdržovat se a dělat navíc v uklizené lednici nepořádek. 

iZdroj obrázku: pixabay.com
Nepořádek vaši lednici zbytečně zmenšuje

Taky neradi vyhazujete prošlé potraviny? Díky správné organizaci lednice můžete množství nespotřebovaného jídla minimalizovat. Je to snadné. Když přinesete nákup, čerstvé potraviny uložte za ty starší. Prošlé jídlo není dobré konzumovat, hlídejte si proto, kdy jste jej nakoupili. Dávejte pozor zejména na živočišnou stravu. Ryby zpracujte ideálně do druhého dne, více než dva dny je ale neuchovávejte. Maso byste měli sníst během dvou až tří dnů. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články