Zahradní altán rozšiřuje možnosti trávení volného času během léta. Součástí je i venkovní kuchyň a sklad nářadí

Stavba zahradního altánu pouze ze tří materiálů přináší rodině prostor pro společné aktivity, ale zároveň slouží jako sklad nábytku nebo nářadí.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Rodina žijící v rodinném domě si přála rozšířit možnost trávení společného volného času na zahradě, a tak vznikl zahradní altán pohodlně přístupný na jižní straně pozemku. Rodina tak najde nový prostor pro společné chvíle, aktivity, ale také úložný prostor mimo dům.

Projekt ukrývá mnoho využití

Součástí zahradního altánu je prostorná letní kuchyň propojená přímo s jídelnou, sociální zařízení, sklad potravin, nářadí i nábytku, ale především obytný prostor s posezením u krbu. Celý zahradní altán je přizpůsoben zejména letním měsícům, aby rodinu chránil stínem před sluncem a střechou před deštěm. Opticky ale bylo dosaženo otevřeného dojmu s výhledem do celé zahrady.

obytný prostor iZdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka

V prostoru altánu se nachází dvě rozměrné betonové kostky, které opticky oddělují vnitřní prostor altánu od garáže a příjezdové cesty na severní straně zahrady. Naopak na západní straně je prostor altánu zcela otevřený tak, aby výhledu do zahrady nic nepřekáželo. Altán nabízí také praktické clony, které poskytují možnost stínu při nízkém západu slunce.

Kompletně celý prostor využitý pro altán je zastřešen s lehkým sklonem směrem do zahrady, aby docházelo k přirozenému provětrávání celého prostoru. Díky tomu lze v altánu zapálit oheň v krbu nebo vařit a zároveň trávit čas uvnitř objektu. Naopak podlaha je rozdělena do dvou částí oddělujících obytný prostor s kuchyní a jídelnou.

Kombinace jen třech materiálů

Celý objekt je postaven pouze ze 3 materiálů, jimiž jsou ocel, dřevo a beton. Konstrukční inženýři ze společnosti Statikon tyto materiály volili úmyslně pro dosažení návaznosti ale i praktičnosti. Pro ohraničení celého prostoru je využit leštěný monolitický broušený beton zabudovaný přímo do země, který tak celý objekt obemyká a uzavírá jeho hranice.

obytný prostor iZdroj fotografie: Tiskové materiály coolstock, fotograf Nora & Jakub Čaprnka

Střechu, zastřešující jednolitě celý prostor, drží pevné betonové kostky s ocelovými nosníky. Spodní část střechy je osazena dřevěnými trámy, které dodávají celému objektu příjemný dojem. Vrchní část střechy je naopak pokryta vegetací, která zajišťuje, že se prostor nebude přehřívat ani při tropických teplotách.

Architekti tohoto projektu přinesli rodině vysněný prostor pro rozšíření společných aktivit na venkovním vzduchu. Rodina získala příjemný prostor k trávení společného času, o nějž se mohou podělit i se vzdálenou rodinou nebo přáteli.

Architekti:Coolstock – Lukáš Šíp
Plocha:106 m²
Realizace:2023
Lokalita:Bratislava, Slovensko

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Co říkáte na takové řešení venkovního prostoru?

Diskuze Vstoupit do diskuze
77 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články