Zkroťte rozpálený olej při smažení. Profesionální trik zabrání stříkání a řízky budou daleko chutnější a šťavnatější
Nastává doba, kdy je smažení pokrmů aktuálnější než kdy jindy. Horký olej přitom umí potrápit nejednu šikovnou hospodyňku.
Smažené pokrmy nejsou sice nejzdravější, ale zato jsou chutné. Jejich přípravu však doprovází možné riziko popálení. Někdy totiž horký olej nejenže vystříkne na oblečení a znehodnotí ho, ale může vás také nepříjemně opařit. Smažené jídlo lze však připravit tak, aby olej z pánve nestříkal. Existuje hned několik tipů, jak se vyhnout popáleninám a dalším újmám.
Za všechno může voda
Když začne olej prskat z pánve, může za to voda. Stačí bohužel jedna jediná kapička vody. Voda se totiž při zvyšování teploty vypařuje, a pokud se uchytí na tuku, snaží se dostat pryč a prskne. Voda se tak opravdu vypaří pryč, ale s ní se do vzduchu dostane také rozpálený tuk. Ten může nejen zničit vaše oblečení, ale také nepříjemně popálit vaši kůži, nebo vám dokonce stříknout do oči.
Určitě tedy nezapomeňte pánev po umytí důkladně osušit, než do ní nalijete omastek. Vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem. Je vhodné před smažením použít papírovou utěrku, abyste měli jistotu. Pokud doma nemáte papírové utěrky nebo ani po utření nemáte pocit, že je pánev dostatečně suchá, můžete na její povrch nasypat sůl, které veškerou vlhkost nasaje do sebe. Pak už jen stačí nalít olej a s klidným svědomím rozpálit pánev.
Sůl můžete klidně na pánvi nechat. Vůbec ničemu nevadí. Jejím úkolem je jen nasát vodu a chránit vás tak před vystříknutím tuku. Podobně může pomoci také ocet. Stačí ho dát na vatový tampon a otřít jím povrch pánve. Také on totiž vodu absorbuje.
Využít se dá i korek
Pokud smažíte řízky a více než stříkající voda vás trápí, jak olej na pánvi pění, zkuste vhodit do rozpáleného oleje mezi maso korek. Postačí pochopitelně ten pro víno. Právě tento materiál pěnění zastaví a vy budete moci smažit dál bez větších obtíží. Smažení má však ještě další úskalí než jen prskání vody nebo pěnění. Často se stává, že pokud smažíme dlouho, dojde k přepalování oleje. Od toho nám pomohou zhruba tři kolečka mrkve.
Pokud nechcete z řízků cítit olej, můžete vyzkoušet také další trik. Přidejte do trojobalu mléko nebo pivo. Podobnou službu udělá údajně také několik kapek citronu. Tekutinu vždy přidejte k vejci a důkladně promíchejte. Citron můžete nakapat přímo na jednotlivé kousky masa. Bude tak mnohem křehčí. Důležité je rovněž při obalování dobře zatlačit strouhanku k masu a přebývající strouhanku z něj oklepat.
Jaké další triky týkající se smažení znáte?