Kdy je dle tradic správný čas začít s vánoční výzdobou? Většina Čechů to dělá úplně špatně

Média a reklamy nás rok od roku zahlcují Vánocemi už o několik týdnů dříve. Mnozí tak váhají, kdy je ideální čas začít s vánoční výzdobou domova.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V poslední době se stále více zdá, že Vánoce začínají zase o něco dříve. V rádiu i v televizích se objevují vánoční reklamy už v listopadu, vánoční světýlka a ozdoby svítí na mnoha místech ještě před prvním sněhem. Stále více lidí, tak zdobí stromeček s velkým předstihem, protože právě ten je hlavním symbolem Vánoc. Jaký je ale ideální čas na zdobení stromečku?

Co na to tradice a náboženství?

Podle tradic a křesťanských zvyklostí by se měl vánoční stromek zdobit až ráno na Štědrý den. Účelem stromečku a vánočních ozdob je oslavit tento výjimečný den. Pokud tedy ozdoby i stromeček nazdobíte příliš brzy, může samotný Štědrý den pozbýt kouzla Vánoc, jak ho máme rádi. Z praktického hlediska můžeme zase říci, že čerstvě uřezaný stromeček přímo na Štědrý den má daleko menší šanci na vznícení od svíček. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kvůli komercializaci Vánoc a umělému vytvoření vánoční sezóny nás ale velké obchodní domy nutí přemýšlet nad Vánocemi daleko dříve. Rodiny si tak přirozeně dopřávají vánoční atmosféru po celou dobu této vánoční sezóny i doma. Příjemná domácí atmosféra s cukrovím, stromečkem a všemu co k tomu patří tak provází mnohé rodiny od listopadu až do oslav Nového roku. 

Udělejte si Vánoce podle sebe

V dnešní době, kdy si naprostá většina lidí stromeček kupuje, je rozumnější pořídit si jej dříve. Na Štědrý den ráno už nike žádný nesežene a pokud chcete opravdu hezký stromek, musíte jej koupit s předstihem, než budou všechny hezké stromky vyprodány. Nejlepší je koupit stromeček třetí adventní neděli, kdy už je většinou všude sníh a kromě světýlek a ozdob dotváří vánoční atmosféru také sníh. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kompromis při zdobení stromečku můžete udělat také tím, že stromeček nazdobíte, ale nerozsvítíte až do Štědrého dnu. Stejně tak ty nejhezčí ozdoby, jako je například hvězda na špičce stromku, můžete nechat až na Štědrý den. Samotné Vánoce ale přinášejí daleko více radostí, než je zdobení stromečku, které si užívají hlavně děti. Pokud tedy chcete stromeček nazdobit o něco dříve, vůbec se nemusíte zdráhat. Nakonec, je to váš domov a vaše Vánoce a způsob, jakým je oslavíte si můžete rozhodnout podle sebe.

Kdy je podle vás ideální čas ozdobit vánoční stromeček?

Zdroj: LearnReligions

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Zobrazit další články