Proč vařit vejce v alobalu: Užitečný trik řeší hned 2 problémy se skořápkou. Budou se loupat jedna báseň
Jistě jste se alespoň jednou setkali se situací, kdy skořápka praskla a bílkovina vytekla přímo do vroucí vody – zabrání tomu alobal.

Určitě jste už také zažili situaci, kdy vám vařené vejce prasklo a vyteklo do vroucí vody. Není to pěkný pohled, že? Aby se tomu předešlo, někteří lidé dávají vejce do studené vody, jiní je osolí… A ti nejpokročilejší je zabalí do alobalu.
Alobal jako malý zázrak v kuchyni
Na vaření vajec, jak se zdá, vůbec nic není, zvládne ho úplně každý a obvykle bez větších karambolů. Pokud je však chcete uvařit bez prasklin a bez trápení s loupáním skořápky, může být vaším nejlepším pomocníkem právě hliníková fólie.
Tajemství je jednoduché: když je vejce zabalené ve fólii, získá dodatečnou ochranu před náhlými změnami teploty a nárazy o stěny hrnce. Překvapuje vás, že vás to doteď nenapadlo? Nedivíme se.
- Skořápka nepraskne, což znamená, že bílkovina zůstane tam, kde má být.
- Čištění je snadné a bez stresu, protože díky správné tepelné úpravě se bílek nelepí na skořápku, doplňuje web ShunGrill.

Jak to funguje? Je to jednoduché
Vezmete vejce a zabalíte ho do dostatečně velkého čtverce alobalu tak, aby pevně přiléhal, jak radí stránky CookingUpdate. Poté ho vhoďte přímo do vroucí vody (samozřejmě obrazně – mnohem lepší je ho tam jednodušeji vložit na lžíci, ale to nezní tak dobře). Pak ho vařte podle standardního schématu (7-10 minut) v závislosti na požadovaném stupni zamýšlené tuhosti.
Nechte vejce zahřát
Nemáte alobal po ruce? Nevadí, existují i další triky, které si s praskáním vajec poradí. Pokud je vyndáte z lednice, nechte je asi 10 minut odstát při pokojové teplotě nebo je na pár minut ponořte do teplé vody. Vyhnete se tak šoku z náhlé změny teploty.
A nikdy je nevařte příliš prudce. Pokud voda bublá, jako by v ní vřelo magma, vejce se začnou prohánět po hrnci a narážet do sebe. A výsledkem jsou praskliny, což je přesně to, co nechcete. Ty vytvořte až ve chvíli, kdy budete chtít tuhle pochoutku oloupat – a to jednoduše tak, že z hrnce slijete vodu a jeho obsahem několikrát zatřepete. Skořápky pak půjdou dolů doslova jako po másle.
Celou dobu možná nerozumíte správně předpovědi počasí: 40% šance na déšť neznamená to, co si myslíte
udalosti247.cz
7 h
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
10 h