Slepenou rýži zachrání kousek chleba. Díky lžičce másla bude jako z asijské restaurace
Pokud vaše rýže připomíná po uvaření spíše lepkavé hroudy, zkuste pár těchto osvědčených triků, které mají kořeny v tradičních kuchyních našich babiček.

Obsah článku
Vaříte rýži a místo krásně sypkých zrn máte v hrnci lepkavou kaši? Nebojte, nejste v tom sami! Rýže se umí slepit raz dva, to ale neznamená, že se s tím musíte smířit. Naopak – záchrana je snadná.
Správná příprava: Proplachování je základ
Každé zrníčko rýže je pokryté jemným bílým popraškem – to jste si dost možná všimli. Jde o škrob uvolněný při přepravě, osvětluje web Cooky. Když se ovšem dostane do vroucí vody, vytvoří lepivý povlak a zrnka se začnou slepovat. Rýži proto před vařením proplachujte studenou vodou, dokud voda nebude úplně čistá. To slepení zabrání.

Poměr rýže a vody: Ne každá rýže chce stejné množství
Špatný poměr vody je další častý problém. Každý druh rýže potřebuje jiný poměr vody – a pokud jí dáte moc, nasaje ji a slepí se. Řídit se můžete těmito obecnými poměry z webu Blesk:
- Krátkozrnná rýže – 1 hrnek rýže : 2 hrnky vody
- Dlouhozrnná rýže – 1 hrnek rýže : 4 hrnky vody
Po uvaření nechte rýži vždy dojít pod pokličkou, ale nevařte ji dál – jinak se přebytečná voda vsákne a rýže se začne lepit.
Záchrana slepené rýže: Pomůže chléb
Pokud už máte v hrnci lepkavou rýži, nemusíte ji vyhazovat! To by byla koneckonců při dnešních cenách potravin vážně škoda. Stačí použít trik našich babiček se starým chlebem. Jak na to? Jednoduše položte několik plátků starého chleba přímo na rýži a nechte 10 minut odstát. Chléb nasaje přebytečnou vodu a rýže se krásně oddělí.
Co když v rýži zůstala voda?
I to se může stát a následně to povede ke slepení. Ale nebojte se, i tady je náprava snadná. Jednoduše vyklopte rýži na jemné síto a nechte ji odkapat. Pak ji vraťte do hrnce, přikryjte pokličkou a nechte ještě v teple dojít.
Když chcete rýži jako z asijské restaurace
Chcete, aby byla rýže nadýchaná a dokonalá jako z restaurace? Pak do ní po uvaření přidejte lžičku másla nebo kapku oleje – zrnka zůstanou oddělená a budou mít jemnější chuť.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
chalupari-zahradkari.cz
Právě teď