Vaječné skořápky s colou dohromady vytvoří superúčinný čistič: Použijte ho při bělení nebo na odolnou mastnotu
Vaječných skořápek se určitě jen tak nezbavujte. Když na to půjdete správně, dokážou vám v domácnosti ještě prokázat službu.
Obsah článku
Přemýšleli jste někdy o tom, že by se váš kuchyňský odpad mohl stát tajnou zbraní v boji s každodenním znečištěním domácnosti? Vyzkoušeli jsme jeden virální recept a jeho výsledkem jsme byli opravdu ohromeni.
Co dělá z vaječných skořápek šampiona v úklidu
Vaječné skořápky se skládají převážně z uhličitanu vápenatého a mají přirozenou abrazivitu, která je ideální pro drhnutí nečistot. Také skvěle pohlcují mastnotu a jako bonus mají i bělicí schopnosti. Tyto vlastnosti je ovšem ještě třeba šikovně podpořit a právě v tom vám pomůže cola.
Čisticí schopnosti coly totiž zase naopak spočívají v její kyselé povaze. Díky kyselině fosforečné a citronové se jí skvěle daří porážet mastnotu, rozpouštět minerální usazeniny a zanechávat všechny čištěné povrchy nádherně lesklé. V kombinaci s vaječnými skořápkami pak vytváří šumivou reakci, která čisticí účinek tohoto DIY úklidového prostředku ještě zesiluje. Potřebovat budete jen pár ingrediencí:
- Vaječné skořápky ze 4 vajec
- 1 malá lahev coly (asi 330 ml)
- 1 šálek saponátu
- 1 šálek vody
Jak na domácí čistič ze skořápek
Vaječné skořápky důkladně opláchněte a osušte. Poté je rozdrťte na malé kousky, přilijte k nim colu a nechte je asi 10 minut odstát. Pak už zbývá jen přilít vodu a saponát. Teď stačí váš nový čisticí prostředek už jen použít. My jsme s ním zkusili vyčistit kuchyňskou linku poprskanou od omastku a sanitu v koupelně a můžeme říct, že v obou případech fungoval skvěle. A jeho výroba nás přitom nestála prakticky nic.
Vyčistěte s nimi hrnce a pánve
To však není vše, co můžete s tímto kuchyňským odpadem udělat. „Vaječné skořápky mají perfektní texturu pro odstranění špíny z těžko vyčistitelných hrnců. Jednoduše je rozdrťte, přidejte do mýdlové vody a začněte drhnout. Uvidíte, že brzy pustí i ta nejsilnější špína,“ radí stránky HappyEgg.
Poslouží i jako výživový doplněk
Další využití nabízí web Farmers´Almanac: „Pečte čisté vaječné skořápky při 350 stupních po dobu 8 minut. Nechte vychladnout a rozdrťte je na jemný prášek. Poté je přidávejte jako přírodní doplnění vápníku (stačí jedna lžička) do šťávy, smoothies atd.“
udalosti247.cz
11 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
11 h