Vaječné skořápky s colou dohromady vytvoří superúčinný čistič: Použijte ho při bělení nebo na odolnou mastnotu
Vaječných skořápek se určitě jen tak nezbavujte. Když na to půjdete správně, dokážou vám v domácnosti ještě prokázat službu.

Obsah článku
Přemýšleli jste někdy o tom, že by se váš kuchyňský odpad mohl stát tajnou zbraní v boji s každodenním znečištěním domácnosti? Vyzkoušeli jsme jeden virální recept a jeho výsledkem jsme byli opravdu ohromeni.
Co dělá z vaječných skořápek šampiona v úklidu
Vaječné skořápky se skládají převážně z uhličitanu vápenatého a mají přirozenou abrazivitu, která je ideální pro drhnutí nečistot. Také skvěle pohlcují mastnotu a jako bonus mají i bělicí schopnosti. Tyto vlastnosti je ovšem ještě třeba šikovně podpořit a právě v tom vám pomůže cola.

Čisticí schopnosti coly totiž zase naopak spočívají v její kyselé povaze. Díky kyselině fosforečné a citronové se jí skvěle daří porážet mastnotu, rozpouštět minerální usazeniny a zanechávat všechny čištěné povrchy nádherně lesklé. V kombinaci s vaječnými skořápkami pak vytváří šumivou reakci, která čisticí účinek tohoto DIY úklidového prostředku ještě zesiluje. Potřebovat budete jen pár ingrediencí:
- Vaječné skořápky ze 4 vajec
- 1 malá lahev coly (asi 330 ml)
- 1 šálek saponátu
- 1 šálek vody
Jak na domácí čistič ze skořápek
Vaječné skořápky důkladně opláchněte a osušte. Poté je rozdrťte na malé kousky, přilijte k nim colu a nechte je asi 10 minut odstát. Pak už zbývá jen přilít vodu a saponát. Teď stačí váš nový čisticí prostředek už jen použít. My jsme s ním zkusili vyčistit kuchyňskou linku poprskanou od omastku a sanitu v koupelně a můžeme říct, že v obou případech fungoval skvěle. A jeho výroba nás přitom nestála prakticky nic.
Vyčistěte s nimi hrnce a pánve
To však není vše, co můžete s tímto kuchyňským odpadem udělat. „Vaječné skořápky mají perfektní texturu pro odstranění špíny z těžko vyčistitelných hrnců. Jednoduše je rozdrťte, přidejte do mýdlové vody a začněte drhnout. Uvidíte, že brzy pustí i ta nejsilnější špína,“ radí stránky HappyEgg.
Poslouží i jako výživový doplněk
Další využití nabízí web Farmers´Almanac: „Pečte čisté vaječné skořápky při 350 stupních po dobu 8 minut. Nechte vychladnout a rozdrťte je na jemný prášek. Poté je přidávejte jako přírodní doplnění vápníku (stačí jedna lžička) do šťávy, smoothies atd.“
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď