7 tipů, jak vylepšit bramborový salát: Lák z okurek, typ brambor i opatrné míchání mají na chuť zásadní vliv
Dokonalého bramborového salátu docílíte správnou přípravou jednotlivých komponentů. Nepodceňujte ani včasnou přípravu.
Obsah článku
Zatímco někde se na dlouho očekávaný Štědrý den večeří rybí či hrachová polévka, vinná klobása, houbový kuba, či losos s bramborem, je pořád mnoho domácností, které ctí klasiku a stejně jako já se těší na smaženého kapra a bramborový salát. Zatímco usmažit kapra není nic složitého, receptů, jak postupovat v případě bramborového salátu je nespočet a mohou se lišit podle lokality (a často bývají předávány z generace na generaci).
Začněte výběrem brambor
O své recepty se podělily špičky české gastronomie na webu Lidovky a vyzkoušet tak kromě klasiky můžete také odlehčený či slovenský salát, případně ten s přidaným jablkem. Vše se ale odvíjí od správného výběru brambor. „Na bramborový salát doporučuji koupit varný typ A, tedy salátové brambory, které mají optimální konzistenci. Jsou pevné a jen tak se nerozvaří. Za sebe nedám dopustit na odrůdu keřkovské rohlíčky,“ říká šéfkuchař pan Pavel S. z Litoměřic.
Nechte ho rozležet
Salát je vhodné připravovat den předem. Brambory i kořenovou zeleninu si uvařte ve slupce, vynikne tak jejich chuť a konzistence, radí web Forbes. Důležité je zeleninu nepřevařit, aby se z ní nestala při promíchávání salátu kaše. Po uvaření slijte vodu a nechte do druhého dne vychladnout.
Majonézu namíchejte také dopředu
Den dopředu si můžete připravit i pojící směs, tedy ochucenou domácí majonézu. Můžete ji zpracovat pomocí tyčového mixéru, mnohem lepšího výsledku ale dosáhnete ruční metličkou, i když to stojí více úsilí.Do misky si vyklepněte žloutek a lehce jej posolte. Důležité je, aby měl pokojovou teplotu. Přidávejte po kapkách kvalitní olivový olej a poctivě míchejte, dokud směs nepřilne k metličce.
Nezapomeňte na trochu kyselosti
V této chvíli je čas na přidání kyselého komponentu, který salát výborně ochutí. Poslouží lžíce láku z okurek, bílý vinný ocet, případně citronová šťáva. V této chvíli už se nemusíte obávat, že by se majonéza srazila a můžete přilévat větší množství oleje až do vyhovující hustoty.
Hořčici vybírejte s rozmyslem
Výslednou směs můžete ochutit dle sebe, výborný je bílý pepř či dijonská hořčice (ta opravdu oproti té plnotučné udělá velký rozdíl) a pokud se vám majonéza zdá málo kyselá, přidejte ještě kyselý prvek.
Jemnějším chutím vyjde vstříc smetana
Jakmile jste spokojeni, dejte ji do uzavíratelné nádoby do lednice. Naopak pokud se vám zdá chuť příliš ostrá, přidejte do pojivé směsi ještě několik lžic smetany ke šlehání, samozřejmě nevyšlehané. To je tip mojí maminky, na který nedám dopustit.
Salát míchejte opatrně
Druhý den celý salát spojte, tedy brambory a zeleninu nakrájenou na kostky, majonézu, dle chuti cibuli či zelený hrášek a odspodu jemně, ale důkladně promíchejte.
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
14 h