Pardubický perníkář prozradil své fígle: Drží se 100 let starého receptu, který ho nikdy nezklamal
Vánoční svátky se neobejdou bez lahodných perníčků. Díky těmto trikům od pardubického perníkáře budou naprosto perfektní.
Perníčky a další cukroví se staly nedílnou součástí vánočního období. Rádi si na nich pochutnají děti, dospělí a jsou skvělou vizitkou vašeho kuchařského umu. Aby se vám letos povedly na výbornou, můžete vyzkoušet tajný trik pardubického perníkáře. Ten se podle webu Blesk drží sto let starého receptu, který nezklamal ani samotnou královnu.
Tajná ingredience změní naprosto vše
Recepty na perníčky mohou být různé a každá hospodyňka používá své vlastní triky, aby její cukroví chutnalo co nejlépe. Pardubický perníkář si nicméně zakládá na tom, že nepoužívá kakao ani žádné chemické kypřící prášky. Ty nahrazuje jedlou sodou a pro zajištění maximální chuti přidává do těsta velmi netypickou ingredienci – meruňkový džem.
Právě ten dodá perníčkům zaltohnědou barvu a podstatně vylepší jeho chuť. Stačí si tedy připravit následující ingredience: 700 gramů hladké mouky, 200 gramů moučkového cukru, 200 gramů medu, 50 gramů meruňkového džemu, 50 gramů tuku, 4 vejce, 1 lžičku skořice, 1 lžičku koření do perníku a 10 gramů jedlé sody na kypření.
Postup není vůbec složitý
Jakmile budete připraveni důkladně prohněťte těsto, zabalte ho do fólie a nechte dva týdny zrát v ledničce. Den před pečením ho stačí propracovat, vrátit do ledničky a poté z něj začít vykrajovat perníčky. Menší kousky pečte krátce při 180 stupních a větší nejlépe delší dobu, jen při nižší teplotě. Výsledek vás dozajista překvapí.
Vylepšit své perníčky můžete také vhodnou polevou. Jak radí server Novinky, rozklepněte do misky bílek, přidejte pár kapek citronové šťávy a za stálého míchání metličkou začněte po troškách přisypávat moučkový cukr, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Pozor, že by poleva neměla být příliš hustá, protože by se s ní jinak nedalo dobře zacházet.
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
11 h