Křupavé hranolky jako z restaurace: Kouzlo spočívá v technice smažení. Důležitou roli hraje voda a sůl
Od rozmočených ke křupavým: Osvědčené techniky pro dokonale křupavé hranolky v domácích podmínkách.
Domácí výroba křupavých hranolků vyžaduje víc než jen házení brambor do rozpáleného oleje. Koneckonců – ani profesionální restaurace jejich přípravu nepodceňují. Leda by si nevážily svých zákazníků a sahaly po mražených polotovarech. Pokud si však chcete dopřát ty pravé domácí hranolky se vším všudy, musíte jim trochu té péče věnovat, radí web TheWildChicken.
Začněte se správnými bramborami
Pro dokonalé, křupavé hranolky je zásadní výběr správné odrůdy brambor. Ideální jsou škrobnaté druhy (třeba Russet nebo Idaho). Díky nízkému obsahu vlhkosti a vysokému obsahu škrobu jsou totiž k tomuto účelu doslova jako stvořené. Podle webu Foodie totiž tato kombinace pomáhá hranolkům dosáhnout nadýchaného vnitřku a zlatavého, křupavého povrchu. Voskovité brambory (typicky jde o ty červené) naopak obsahují vlhkosti mnohem více, což může správnému křupání hranolků bránit.
Odstraňte přebytečný škrob
Proč na škrobu tolik záleží? Přebytečný škrob v bramborách může způsobit, že se brambory při smažení slepí a rozmočí. Klíčem k jeho odstranění je čas a voda. Brambory je totiž vhodné po nakrájení na nudličky ponořit na nějaký čas do studené vody.
- Nakrájejte brambory na stejně velké kusy.
- Nasypte je do velké mísy a zalijte je studenou vodou.
- Namáčejte je alespoň 30 minut, ale pokud chcete mít extra křupavé hranolky, je lepší i delší doba (až dvě hodiny).
- Po namočení hranolky důkladně osušte papírovými utěrkami.
Smažení rozdělte do dvou kroků
Pro dosažení křupavých hranolků v restaurační kvalitě je zapotřebí dvoufázový proces smažení. Tato technika zajišťuje, že brambory budou rovnoměrně propečené a přitom si zachovají dokonalou křupavost.
- První smažení: Olej zahřejte na 150 °C a brambory smažte 4-5 minut, dokud nezačnou měknout.
- Druhé smažení: Zvyšte teplotu oleje na 190 °C a brambory smažte další 3-4 minuty, dokud nezezlátnou a nezískají křupavou konzistenci.
Uvidíte, že takto připraveným hranolkům se jen tak něco nevyrovná.