Škrabku na brambory a jiné potraviny používá většina Čechů špatným způsobem. Třicetiletá žena ukázala, jak na to jít správně, a ušetřit tak spoustu času.
Škrabka je nedílnou součástí kuchyňského nádobí, díky které si můžete snadno oloupat zeleninu, ovoce a další oblíbené potraviny. Mnoho Čechů si nicméně neuvědomuje, že ji celou dobu používá nesprávným způsobem, zejména pokud má zpětný ráz. Celý proces se dá podle serveru Chowhound díky změně pohybu škrábání podstatně urychlit.
Trik se škrabkou, který vám ušetří mnoho času
Pokud se chystáte škrábat brambory nebo jinou zeleninu, správná škrabka vám dokáže ušetřit plno času. Někteří volí pro tuto činnost nůž, ovšem ten za sebou často nechává příliš mnoho odpadu a je to s ním podstatně náročnější. Naštěstí si můžete ušetřit mnoho času právě díky této pomůcce, a to zejména pokud má ostří po obou stranách.
Rýhy a škrábance na kuchyňské lince nemusí být velkým problémem hodným řemeslníka. Jednoduše si s nimi poradíte i sami.…
více
Díky tomu ji totiž můžete použít nejen jedním směrem, ale také shora dolů a naopak zároveň. Musí se nicméně jednat o širší škrabku s protilehlou čepelí, protože právě ta je schopna zpětného chodu. To však většina lidí doposud neví, a zbytečně tak při škrábání zeleniny tráví mnohem delší čas, než je ve skutečnosti potřeba.
Metoda je naprosto jednoduchá
Jednoduše si tedy vezměte zeleninu, kterou chcete oškrábat, a začněte s ní pomocí škrabky přejíždět z jednoho konce do druhého. Jedním tahem shora dolů odstraníte jednu část slupky a při dalším tahu zdola nahoru další. Na celou metodu se můžete podívat na níže uvedeném videu, které sdílela tiktokerka vystupující pod přezdívkou clairebanayad:
Pozor však, že tento trik nelze provést pomocí úzké škrabky se špičatým koncem. Ta má totiž jen jedno ostří a zpětný ráz postrádá. Zároveň není dobré zapomínat na ostření nástroje, aby plnil svou funkci správně i nadále. To můžete provést i vy sami, a to jednoduše tak, že po jeho ostří několikrát přejedete odřezávacím nožem.