S touhle fintou bude dřevo hořet dvakrát déle. Úspora jsou tisíce korun
adbz.cz » Hobby » Vychytralí Češi objevili způsob, jak prodloužit dobu hoření dřeva až na dvojnásobek. Finta je v jeho rovnání

Vychytralí Češi objevili způsob, jak prodloužit dobu hoření dřeva až na dvojnásobek. Finta je v jeho rovnání

Pokud doma topíte dřevem, zaměřte se na tuto jednoduchou fintu, díky které pořádně ušetříte. Stačí ho správně srovnat a bude hořet mnohem déle.

krb drevo
Zdroj fotografie: Depositphotos

Chladné měsíce se blíží čím dál rychleji a lidé již začínají topit ve svých kotlích. K tomu většina Čechů využívá zejména dřevo, které je podle serveru Novinky stále jednou z nejlevnějších alternativ, ať už si ho kupujete nebo pro něj chodíte do lesa. Má to nicméně i stinné stránky, jako je třeba neustálé přikládání. Právě v tom však finta spočívá.

Dřevo je potřeba správně poskládat 

Pokud chcete prodloužit dobu hoření dřeva a ušetřit se neustálého přikládání, měli byste se zaměřit zejména na to, jak ho skládáte do kotle. To vám mimo jiné pomůže ušetřit plno peněz a vás to přitom nebude stát žádné úsilí. Stačí totiž začít rovnat polena opačným způsobem, než jste pravděpodobně zvyklí i vy. Tedy nikoli od nejmenších po největší. 

popel z krbu
Zdroj fotografie: Depositphotos

Jakmile je začnete dávat do kotle opačně a na dno dáte nejprve největší kousky a až poté ty nejmenší, oheň nevzplane tak rychle. Musíte ho nicméně rozdělat právě na vrcholu, načež bude prohořívat směrem dolů, což je značně pomalejší proces. Jedna várka tak vydrží mnohem déle a vy se nebudete muset stresovat s tím, abyste zase co nejrychleji přiložili. 

Ušetříte nejen čas, ale také peníze 

Dále je dobré zaměřit se i na to, aby všechna polena byla co nejblíž u sebe. Pokud je necháte hořet v maximální těsnosti, prodloužíte tím proces zapálení, a tím paradoxně svou domácnost vyhřejete mnohem rychleji. V opačném případě by rychleji shořelo naskládané dřevo a trvalo by to spíš delší dobu, přičemž byste museli brzy opět přiložit. 

naskládané dříví a špalek se sekerou
Zdroj fotografie: Piqsels

Nejenže tímto způsobem tedy zmenšíte spotřebu polen, ale také ušetříte plno peněz a nebudete muset chodit neustále kontrolovat kotel. Svůj drahocenný čas tak využijete efektivněji a především si užijete také dlouhodobé teplo. Ještě než zatopíte, pokuste se vybrat správný druh dřeva, tedy takové, které dle webu Midatlantichvac hoří co nejdéle.