„Obyčejná“ váza se prodala za 2,2 milionu Kč. Nemáte doma podobnou?
adbz.cz » Hobby » Na první pohled obyčejná váza, ale prodala se za 2,2 milionu korun: Podobný poklad může mít doma každý z nás, vyplatí se prohledat půdu

Na první pohled obyčejná váza, ale prodala se za 2,2 milionu korun: Podobný poklad může mít doma každý z nás, vyplatí se prohledat půdu

Žena si chtěla v bazaru koupit novou dekorační vázu do svého domova. Kousek, za který zaplatila 90 Kč, měl hodnotu přes dva miliony korun.

vaza sbirka
Zdroj fotografie: Depositphotos

I v bazarech můžete někdy narazit na opravdu cenné předměty, které tam jsou prodávány za pár korun. Svědkem je toho Američanka Jessica Vincent, která si vybírala novou vázu do domácnosti. Když si všimla skleněného kousku, nemohla odolat a rychle si jej zakoupila. Ačkoli tušila, že by mohla mít cenu vyšší než 90 Kč, skutečná hodnota jí vyrazila dech. 

Váza za pár korun z bazaru 

Takto úžasná koupě se dle webu NYtimes nepovede jen tak někomu. Když si totiž Jessica odnesla nenápadnou skleněnou vázu za 90 Kč domů, začala ji rychle studovat. Již na první pohled bylo patrné, že její skutečná hodnota bude mnohem vyšší, nicméně nikdo netušil, že vystoupá až do takových částek. Jednalo se totiž o skutečný poklad.

 „Měla jsem pocit, že její skutečná hodnota by mohla být tak 20 až 40 tisíc korun,“ odhadovala podle serveru TheGuardian mladá Američanka. Skutečné překvapení vyšlo najevo až poté, co majitelka vázy objevila na jejím dně písmeno M. V tu ránu jí došlo, že se nejspíše jedná o dílo z Murana, což je malý ostrov nedaleko Benátek proslulý svými sklářskými dílnami. 

Dílo se vydražilo za 2 200 000 Kč 

Když poté Jessica studovala původ vázy, podařilo se jí zjistit, že autorem byl slavný italský architekt a designér Carlo Scarpa. Jeho díla jsou známá svou precizností a mezi sběrateli si získala nevídanou oblibu. Žena si velmi rychle uvědomila, že se jí do rukou dostal jedinečný kousek, a to doslova za pár dolarů. 

aukce kladivo kniha
Zdroj fotografie: Pixabay

Po konzultaci s aukčním domem odhadovali odborníci hodnotu vázy na zhruba 670 000 Kč. Během dražby byl nicméně o vázu projeven nemalý zájem a konečná nabídka se vyšplhala na neuvěřitelných 2 200 000 Kč. Vyšlo také najevo, že se jedná o kousek ze série zvané Pennellate, kterou Scarpa vytvořil v roce 1942.