Haléře dnes mají cenu zlata. Můžete je prodat za 1,5 milionu Kč
adbz.cz » Hobby » Máte ještě doma haléře? Prodejte je sběratelům a budete v balíku. Za některé z nich nabízí až 1,5 milionu korun

Máte ještě doma haléře? Prodejte je sběratelům a budete v balíku. Za některé z nich nabízí až 1,5 milionu korun

Aukční domy přitahují seriózní sběratele, kteří jsou ochotni za unikátní nálezy zaplatit nejvyšší cenu třeba i za obyčejné haléře.

halere dvacetniky desetniky
Zdroj fotografie: Česká televize

Starožitné mince jsou již dlouho vyhledávaným pokladem sběratelů i investorů. Ceněno je skoro vše – od vzácných historických kusů až po ražby v omezeném nákladu. V České republice je jedním z takových skvostů, který přivedl sběratele k šílenství, haléř, přesněji řečeno pětihaléřová mince z roku 1924.

Jak poznat vzácný pětihaléř

Tato malá mosazná mince, o níž je dnes známo, že jich existuje jen několik, může mít hodnotu až 1,5 milionu korun. Pokud se vám doma na staré mince práší, určitě se vyplatí je pečlivě prohlédnout. Kdo ví, zda tam právě na vás takový poklad nečeká?

Proč mají některé mince takovou hodnotu?

Na první pohled se může zdát zvláštní, že malá, zdánlivě bezvýznamná mince může mít tak obrovskou cenu. Vždyť staré mince obvykle považujeme spíše za něco, co má sentimentální hodnotu, než za finanční aktivum. Vzácnost, historie a stav mince však mohou její hodnotu výrazně ovlivnit.

Vlastní bydlení je pravděpodobně tou největší jistotou ze všech. Některých lidem může k jeho získání pomoci stát.
Zdroj fotografie: Pixabay



Na první pohled se může zdát zvláštní, že malá, zdánlivě bezvýznamná mince může mít tak obrovskou cenu. Mnohdy ale rozhodují detaily.

Pětihaléřová mince z roku 1924, ražená v Československu, je jednou z nejvyhledávanějších mincí mezi sběrateli na celém světě. Ačkoli se může zdát malá a nenápadná, její hodnotu určuje právě její vzácnost. Těchto mincí je v oběhu jen několik kusů a jejich historie je činí ještě žádanějšími.

Existuje několik teorií, proč bylo vyraženo tak málo těchto mincí. Podle jedné z populárních spekulací se v druhé polovině roku 1924 porouchalo mincovní zařízení a výroba se zastavila dříve, než se jich podařilo vyrobit více. A vzhledem k přebytku mincí z předchozího roku se úředníci rozhodli výrobu neobnovovat. Výsledek? Jejich cena již několik let neustále stoupá.

Ačkoli se parkovné u supermarketů může zdát jako další povinnost na nákupním seznamu, ve skutečnosti jde o šikovné opatření.
Zdroj fotografie: Pixabay
Vzácné mince se nejlépe prodávají prostřednictvím renomovaných aukčních síní, které se specializují na numismatiku. Jde i o haléře, doslova.

Rekordní aukce vydělala hodně

V roce 2007 byla pětihaléřová mince vydražena za 287 500 Kč. O rok později ji koupil rakouský sběratel za 328 000 Kč a v roce 2010 se další prodala za více než půl milionu korun. K největšímu cenovému skoku však došlo v roce 2023, kdy byl vzácný pětihaléř z roku 1924 vydražen podle informací z webu Refresher za neuvěřitelných 1 550 000 Kč.

Ve světě české numismatiky šlo o bezprecedentní událost. Ovšem cenu mají i docela obyčejné dvacetihaléře, které většina z nás ještě pamatuje. Stačí mít doma ty z let 2002 a 2003, kdy byla jejich výroba v útlumu, jak uvádí web Peníze. A vydělat vám mohou i zahraniční kousky, o těch jsme na webu adbz také informovali.