Za strom na sousedově zahradě zaplatíte 20 000 Kč. Málokdo o tom ví
adbz.cz » Hobby » Za strom na sousedově zahradě zaplatíte 20 000 Kč: Ve většině případů se proti tomu nedá bránit

Za strom na sousedově zahradě zaplatíte 20 000 Kč: Ve většině případů se proti tomu nedá bránit

Pokud sousedův strom přerůstá na váš pozemek, rozhodně to nenechávejte bez povšimnutí. Máte plné právo požádat ho o řešení problému.

Za běžné zahradní činnosti teď hrozí astronomické pokuty: Češi zaplatí 500 000 Kč, ani nemrknou
Zdroj fotografie: Depositphotos

Žádný soused by neměl svým majetkem omezovat nebo ještě hůř ohrožovat vás samotné a ani své okolí. V opačném případě je dle webu iDnes namístě zasáhnout a nenechat si skutečnost líbit. Obzvláště pokud jde o přerostlý strom, jehož kořeny či větve poškozují vaši nemovitost. Je ovšem třeba jít na to opatrně, neboť by se to v některých případech mohlo obrátit proti vám. 

Zásadní je domluva se sousedem 

Pokud jste si všimli, že sousedův strom přerůstá na váš pozemek, máte právo dotyčného na vzniklou situaci upozornit. Zároveň vám zákon umožňuje dát mu přiměřeně dlouhou dobu na nápravu problému. To platí zejména v případě, pokud jeho kořeny jakýmkoli způsobem narušují vaši stavbu a mohly by způsobit její poškození. 

strom plot vetve dum
Zdroj fotografie: Depositphotos

Kdyby se k tomu soused náhodou neměl, máte dle Občanského zákoníku plné právo kořeny vysekat. To je však třeba provést mimo vegetační období. Ještě předtím je nicméně dobré sousedovi skutečnost oznámit, tedy pokud si chcete zachovat bezesporné sousedské vztahy. Obzvláště na pozoru byste pak měli být při rozsáhlejším odstraňování kořenů.

Situace se může obrátit proti vám 

V takovém případě je lepší konzultace s dendrologem, neboť by v důsledku i malé chyby mohlo dojít k tomu, že strom přijde o svou stabilitu a spadne. Pokud by se tak skutečně stalo, může po vás soused vymáhat náhradu škody, neboť jste mu zničili majetek (strom je tak považován). I samotné vysekávání kořenů pak může být posouzeno jako přestupek. 

kočka na plotě
Zdroj fotografie: Pixabay

Narušení stromu a jeho větší poškození pro vás tedy může v konečném důsledku skončit pokutou ve výši až 20 000 Kč. Pokud by ovšem jeho kořeny stihly poškodit vaši stavbu, bude vám soused muset škodu nahradit. V takovém případě lze říci, že se špatně staral o svůj majetek a způsobil vám poškození, které bude třeba zaplatit.