Brambory se dají uchovat až po dobu 12 měsíců. Stačí je zavařit do sklenice
Lahodné brambory vám vydrží plné chuti klidně až 12 měsíců. Stačí je správně zavařit do sklenice a budou k mání po celý rok.
Zavařování patří mezi nejstarší a zároveň nejefektivnější způsoby, jak konzervovat potraviny a zachovat jejich lahodnou chuť. Kromě okurek, paprik a dalších klasik můžete tento způsob vyzkoušet i s oblíbenými bramborami. Vydrží díky němu čerstvé až jeden rok, takže si je dle webu Food52 budete moci dopřát i během zimy a letních grilovaček.
Brambory si udrží skvělou chuť
Postup je přitom velmi jednoduchý a zvládne ho naprosto každý. Vše, co budete potřebovat, je několik brambor, 4 sklenice a octový nálev. Zelenina si díky této metodě zachová chuť a cenné látky, přičemž bude dlouhodobě chráněna před možným zkažením. Ideálně byste pro tuto metodu měli zvolit brambory typu A s pevnou strukturou.
Jakmile tedy budete připraveni, dejte si na stůl následující ingredience: 12 brambor, 2 cibule, 8 stroužků česneku, trochu oleje, 2 lžičky oregana, 12 kuliček černého pepře, 600 ml octa, 2 lžíce soli a chilli papričku (volitelné). Nyní již stačí postupovat dle níže uvedeného receptu.
Postup pro zavaření brambor
- Nejprve brambory důkladně oloupejte, omyjte a nakrájejte na menší plátky nebo hranolky.
- Zeleninu krátce povařte v osolené vodě zhruba 10 minut tak, aby zůstala pevná a křupavá. Mezitím si očistěte a nakrájejte cibuli.
- Cibuli následně osmahněte v hrnci dozlatova, přidejte prolisovaný česnek, oregano, drcený pepř, sůl a ocet. Vše nechte krátce projít varem.
- Do čistých sklenic nyní již pouze naskládejte brambory a zalijte je připraveným nálevem i s cibulí a kořením. Pokud je třeba, dolijte vodou a uzavřete.
- Sklenice vařte ve vodní lázni 10 minut při 80 stupních a následně je ještě horké zabalte do deky a nechte vychladnout.
A máte hotovo. Zavařené brambory vám dle TheKitchn vydrží klidně i jeden rok a skvěle se hodí k masu, rybám a do zeleninových salátů. Dobrou chuť!