Jak v obchodě vybrat ten správný meloun: Ideálně zralý a sladký plod se dá poznat podle pruhů, bílé skvrny i poklepáním
Váš dokonalý výběr musí mít ty správné parametry. Pruhovaný, těžký a při poklepání znějící přesně tak, jak má – tak jednoduché to je.

Obsah článku
Výběr melounu může připomínat letní honbu za pokladem. Příslib sladké a šťavnaté odměny z toho dělá mnohdy napínavou hru, ve které ovšem stojí za to získat co nejvyšší skóre. Stačí se jen seznámit s několika trochu méně známými pravidly.
Pruhy a skvrny na melounu
Hledejte melouny, které vykazují výrazný kontrast mezi tmavšími a světlejšími pruhy. Tyto vzory totiž nejsou jen dekorativní; ukazují na dobře opylovaný a potenciálně sladší meloun, jak radí web ThePioneerWoman. Pamatujte, že čím výraznější a rovnoměrnější pruhy jsou, tím lepší meloun pravděpodobně je.
Záhada žluté skvrny
Každý meloun má na břiše napsaný příběh – místo, kde spočinul na zemi. Tato skvrna v sobě ovšem skrývá tajemství jeho zralosti. Krémově žlutý odstín naznačuje, že meloun se vyhříval na slunci dostatečně dlouho, aby krásně dozrál. Pokud je toto bříško naopak bílé nebo zelené, je to známka toho, že meloun byl utržen příliš brzy.

Čím těžší, tím lepší
Dobrý meloun je podle rady ze stránek TheKitchn na svou velikost těžký. Vzhledem k tomu, že melouny jsou z 92 % tvořeny vodou, pak tato hmotnost naznačuje šťavnatost. Když vybíráte mezi dvěma podobně velkými melouny, vyberte si ten těžší – bude pravděpodobně šťavnatější a chutnější.
Klepejte a poslouchejte
Zkouška poklepáním na meloun je při výběru dokonalého melounu téměř obřadem. Jak na to? Je to snadné. Jemně poklepejte a poslouchejte. Zralý meloun bude znít dutě a bude se v něm ozývat zvuk vibrací vody. Tupý a prázdný zvuk se naopak pojí k nezralosti. Mimochodem, pokud byste si chtěli perfektně zralý meloun uchovat na delší dobu, postupujte podle tipů redakce adbz.

Jizvy a stopky – co říkají?
I když různé jizvy na melounu nemusí vypadat právě lákavě, ve skutečnosti jsou známkami sladkého a zralého plodu. Tyto stopy totiž naznačují, že cukry z extra zralé dužiny už přes slupku jemně prosakují ven. Jde především o tmavé a větší „pavučinovité“ jizvy – těm se při nákupu rozhodně nevyhýbejte. A ještě je tu stopka. Ta suchá a mírně vroubkovaná naznačuje, že meloun odpadl z révy až ve chvíli, kdy byl dokonale zralý. Nehrozí tedy, že byl sklizen příliš brzy.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď