Na čokoládě si rád pochutná každý Čech. Cena této potraviny však poslední dobou neustále roste, a to natolik, že ji mnozí raději oželí. Problémem je však dle serveru iRozhlas především kakao, jehož úroda je v důsledku klimatických změn čím dál horší, a vypadá to, že tomu do budoucna lépe nebude. Výrobci tak začínají hledat způsoby, jak udržet tuto pochoutku stále atraktivní pro spotřebitele, a jejich nový nápad se vám líbit nebude.
Cena čokolády neustále roste a brzy si ji možná už nekoupíte
Pravou čokoládu brzy nejspíše na pultech českých obchodů již nenajdeme. Problém představuje zejména neustále rostoucí cena kakaa, která stoupla na rekordní hranici 10 000 dolarů za tunu, což je zhruba 230 000 Kč. Výrobci tak začínají hledat způsoby, jak tuto nezbytnou složku mnoha sladkostí nahradit, aby si jejich produkty spotřebitelé stále kupovali a oni na tom zároveň mohli vydělávat. Čechům se totiž zdražování zpravidla nelíbí.
Některé potraviny mohou být pro vašeho čtyřnohého mazlíčka velmi nebezpečné. Pokud můžete, postarejte se, aby s nimi nikdy nepřišel do styku…
více
Podle serveru Novinky je již nyní možné zpozorovat, že cena 100gramové tabulky čokolády narostla zhruba o 9,2 %, a v průměru ji tak zakoupíte za cca 27 Kč. Zároveň mnoho výrobců začíná snižovat velikosti balení, aby sice nechali stejnou cenu, ale vy jste dostali menší množství výrobku (a oni si tak samozřejmě přišli na více peněz). Poznáte to například tak, že balení má pouze 95 nebo 87,5 gramů. To nejhorší má však teprve přijít.
Ve Švýcarsku se poté snaží řešit situaci tím, že hledají způsoby, jak originální recepturu čokolády úplně proměnit. Namísto běžného cukru a kakaa tak chtějí používat jen rostlinný odpad, tedy dužinu a šťávu z kakaových bobů. Finální výrobek by měl být dokonce i zdravější a šetrnější k životnímu prostředí. Zda však tato laciná alternativa doputuje i k nám a nahradí tradiční čokoládu, je dle obchodníků stále nejisté.