V oběhu je vzácná bankovka: Nálezce za ni dostane 20 000 Kč
adbz.cz » Hobby » V oběhu je vzácná bankovka: Nálezce za ni dostane 20 000 Kč. Poznáte ji podle sériového čísla

V oběhu je vzácná bankovka: Nálezce za ni dostane 20 000 Kč. Poznáte ji podle sériového čísla

Vzácné bankovky nejsou vždy jen uloženy v trezorech a na jiných bezpečných místech. Ukrývat se mohou i u vás v peněžence.

dvoutisicovka ceska bankovka

Numismatika je mezi sběrateli v posledních letech velmi oblíbená. A není divu – leckdy totiž můžete najít překvapení i ve vlastní peněžence. Stačí jen znát pár triků a naučit se rozpoznávat některé specifické znaky vzácných bankovek. Pokud se však zajímáte o bankovky, pak byste měli vědět, že vy pod tento obor prakticky nepatříte. Ve skutečnosti se řadíte mezi notafiliky, jak informuje blog na aukčním webu Aukro.

Hodnota objevu může být i desetinásobná

Aktuálně vody notafilie v ČR rozvířila vzácná bankovka série E z roku 2007, za kterou lze získat až 20 000 Kč – je to pozoruhodná částka. A to zejména vzhledem k její nominální hodnotě pouhých 2 000 Kč. Vyniká především jedinečným sériovým číslem a specifickými designovými prvky, které ji odlišují od jiných běžných platidel. Sběratelům a nadšencům doporučujeme vyhledávat nedotčené exempláře této bankovky, protože stav výrazně ovlivňuje její hodnotu.

Jak je poznat? Otočíte-li bankovky na zadní stranu, uvidíte ve spodní pravé části a po levé straně sériové číslo. To musí začít řadou E 01 a E 23. Těchto bankovek není v oběhu mnoho, takže jejich cena může značně narůst. Ale jen v případě, že budou co nejlépe zachovalé, jak potvrzuje i specializovaný web TradeInfo.

Jak poznat vzácné bankovky

Podobných kousků je však v oběhu víc. Raritní jsou například jakékoli nesrovnalosti v obvyklých ochranných prvcích (vodoznaky nebo holografické proužky) – ale pozor, mohlo by se jednat i o padělek. „Autentické vzácné bankovky budou mít drobné odchylky, které unikly tovární kontrole, ale přesto si zachovávají vysoce kvalitní ochranné prvky,“ radí sběratel Petr K. z Nošovic. A dodává i další tipy.

penize hromada bankovky
Zdroj fotografie: Lukáš Jírovec pro adbz
Ne vždy musí mít bankovky v peněžence takovou hodnotu, jaká je na nich uvedena. Ba naopak – někdy lze objevit i ty vzácné.

Zacházení s potenciálně cennou bankovkou vyžaduje opatrnost. Jakékoli vylepšování nebo úprava (například žehlení) může výrazně snížit její hodnotu. Sběratelé vyhledávají předměty, které se co nejvíce blíží svému původnímu stavu. I dobře míněné čištění tak může vést k nevratnému poškození.“ Už dříve jsme na webu adbz psali i o vzácných mincích. Možná to nevíte, ale můžete mít doma opravdový sběratelský poklad.

Jak rozlišit vzácné bankovky série E.