Kdo nemá děti, bude měsíčně odvádět peníze státu
adbz.cz » Hobby » Stát bude nově kasírovat lidi, kteří nemají děti. Měsíčně budou platit několik tisíc korun

Stát bude nově kasírovat lidi, kteří nemají děti. Měsíčně budou platit několik tisíc korun

Otázka financování důchodů je v poslední době stále větším tématem. Velmi diskutovaná je především úloha bezdětných lidí.

Stát bude nově kasírovat lidi, kteří nemají děti. Měsíčně budou platit několik tisíc Kč
Zdroj fotografie: Pixabay

V rámci série rozsáhlých fiskálních reforem, jejichž cílem je vyrovnat státní rozpočet, zvažuje podle webu Novinky česká vláda několik kontroverzních opatření. Mezi nimi je obzvláště diskutovaný návrh na větší zdanění bezdětných osob, které bude použito na jejich budoucí důchody.

Bezdětní si prý musí na důchod přispět

Tento návrh předložila Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (KDU-ČSL). Statistiky totiž podle jejího upozornění ukazují rostoucí trend bezdětnosti žen narozených v polovině 80. let, přičemž se očekává, že přibližně 15 % z nich zůstane bezdětných (konkrétní důvody zkoumány nejsou).

Tento demografický posun představuje potenciální riziko pro udržitelnost důchodového systému, protože menší počet pracovníků v budoucnu může znamenat i nižší příspěvky do důchodových fondů. Navrhli proto, aby bezdětní jednotlivci platili do svých penzijních fondů vyšší příspěvky (a mimo jiné také doufají, že díky tomu nepřímo podpoří i porodnost).

Finanční důsledky pro každého z nás

Ačkoli konkrétní podrobnosti týkající se přesné výše zmíněných příspěvků nebyly dokončeny, je zřejmé, že bezdětné osoby by mohly podle informací z webu Deník N čelit značné dodatečné finanční zátěži. Podle odhadů by se mohly pohybovat v řádu několika tisíc korun ročně či dokonce měsíčně.

Všeobecně platí, že lidem, kteří jsou v důchodu, vydělávají na jejich penze aktuálně pracující lidé
Zdroj fotografie: Pixabay
Všeobecně platí, že lidem, kteří jsou v důchodu, vydělávají na jejich penze aktuálně pracující lidé.

Politicky i lidsky výbušné téma

Návrh se ovšem setkal se silným odporem nejen ze strany veřejnosti, ale i v rámci vládního uskupení. Někteří koaliční partneři vyjádřili výhrady a tvrdili, že taková opatření by mohla být vnímána jako „trestná“ a mohla by nespravedlivě postihovat i osoby, které jsou bezdětné z vlastního rozhodnutí nebo v důsledku okolností, jež nemohou ovlivnit.

A pokud se podíváme do světa, pak zjistíme, že by šlo o nápad spíše ojedinělý. Velkou naději na úspěch tedy nejspíš nemá. Stát bohužel domácnosti ochuzuje už teď, jen letos jim sebral desítky tisíc korun, jak jsme na webu adbz psali.