Za zašlápnutí hmyzu je pokuta 50 000 Kč. Úřady nemají slitování
adbz.cz » Hobby » Za zašlápnutí hmyzu je nově pokuta 50 000 Kč. Čeští zahrádkáři ho doteď likvidovali hlava nehlava, s tím je ale konec

Za zašlápnutí hmyzu je nově pokuta 50 000 Kč. Čeští zahrádkáři ho doteď likvidovali hlava nehlava, s tím je ale konec

Pokud byť nechtěně zašlápnete tento druh hmyzu, přijde vám pokuta ve výši až 50 000 Kč. Stačí, aby na to přišly úřady, a budete mít malér.

tesarik alpsky ruka
Zdroj fotografie: Slobodan Stevcic / Creative Commons / CC BY-SA

Hmyz je nedílnou součástí naší přírody, a proto bychom se k němu měli chovat s respektem. Bohužel se však čas od času pravděpodobně každému stane, že na něm přistane moucha nebo komár. Ačkoli je dle webu Zahradaweb jejich likvidace zcela v pořádku, existují i takové druhy, za jejichž zašlápnutí či jinou formu zneškodnění můžete schytat nemalou pokutu. Ta se může v některých případech vyšplhat až na 50 000 Kč. 

Pozor na pokuty za zašlápnutí hmyzu 

Strážci zákona o ochraně přírody a krajiny se v poslední době zabývají různými změnami současné novely (č. 114/1992 Sb.) doplněné vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb. Ta totiž již dříve nařizovala udělit pokutu každému, kdo se dopustí jakéhokoli násilí na zvláště chráněných či vzácných druzích rostlin a živočichů. Mezi ty však patří i některé druhy hmyzu, což si většina Čechů stále neuvědomuje, a riskuje tak mastnou pokutu.  

Hobby

Máte na zahradě krtiny? Pozor na pokutu 50 000 Kč. Prohřešek se letos bude přísně hlídat

Máte na zahradě krtiny? Pozor na pokutu 50 000 Kč. Prohřešek se letos bude přísně hlídat
<!-- wp:paragraph --> <p>Hmyz je nedílnou součástí naší přírody, a proto bychom se k němu měli chovat s respektem. Bohužel se však čas od času pravděpodobně každému stane, <strong>že na něm přistane moucha nebo komár</strong>. Ačkoli je dle webu <a href="https://zahradaweb.cz/pokuta-az-50-000-kc/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Zahradaweb</a> jejich likvidace zcela v pořádku, existují i takové druhy, za jejichž zašlápnutí či jinou formu zneškodnění můžete schytat nemalou pokutu. Ta se může v některých případech vyšplhat až na 50 000 Kč. </p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-pozor-na-pokuty-za-za-l-pnut-hmyzu">Pozor na pokuty za zašlápnutí hmyzu </h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Strážci <a href="https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-114" target="_blank" rel="noreferrer noopener">zákona o ochraně přírody a krajiny</a> se v poslední době zabývají různými změnami současné novely (č. 114/1992 Sb.) doplněné vyhláškou MŽP ČR č. 395/1992 Sb. Ta totiž již dříve nařizovala udělit pokutu každému, kdo se dopustí <strong>jakéhokoli násilí na zvláště chráněných či vzácných druzích rostlin</strong> a živočichů. Mezi ty však patří i některé druhy hmyzu, což si většina Čechů stále neuvědomuje, a riskuje tak mastnou pokutu.  </p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:abc-media/related-post {"post_id":"263747"} /--> <!-- wp:paragraph --> <p>Skutečnost se týká především tesaříka alpského a tesaříka broskvoňového, kteří okouzlí nejen svým krásným zbarvením, ale i svou funkcí v přírodě. Pokud byste tohoto maličkého tvora byť nechtěně zašlápli a někdo by vás přitom chytil, <strong>budete muset zaplatit pokutu ve výši až 50 000 Kč</strong>. Tato částka poté může ještě více vystoupat, pokud se přestupku dopustí právnická osoba nebo fyzická osoba při výkonu podnikatelské činnosti.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-chr-n-n-ch-druh-zv-at-je-mnohem-v-ce">Chráněných druhů zvířat je mnohem více </h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Zákon rovněž zakazuje způsobování jakékoli škody i řadě dalším živočichům. Z řad obratlovců to jsou například mlok skvrnitý, rosnička zelená, tři druhy skokanů, ještěrka obecná, dva druhy užovek, dalších sedm druhů netopýrů a dokonce i <strong>slepýš křehký, který se během léta může objevit i na vaší zahrádce</strong>. Na webu adbz jsme také psali o <a href="/hobby/spousta-pejskaru-riskuje-velkou-pokutu/">pokutě</a>, kterou každý den riskuje velká většina pejskařů po celém Česku. </p> <!-- /wp:paragraph -->

Pokud se na vaší zahradě objevily krtiny, rozhodně byste to nikdy neměli ignorovat. Mohli byste totiž schytat opravdu nemalou pokutu.… více

Skutečnost se týká především tesaříka alpského a tesaříka broskvoňového, kteří okouzlí nejen svým krásným zbarvením, ale i svou funkcí v přírodě. Pokud byste tohoto maličkého tvora byť nechtěně zašlápli a někdo by vás přitom chytil, budete muset zaplatit pokutu ve výši až 50 000 Kč. Tato částka poté může ještě více vystoupat, pokud se přestupku dopustí právnická osoba nebo fyzická osoba při výkonu podnikatelské činnosti.

Chráněných druhů zvířat je mnohem více 

Zákon rovněž zakazuje způsobování jakékoli škody i řadě dalším živočichům. Z řad obratlovců to jsou například mlok skvrnitý, rosnička zelená, tři druhy skokanů, ještěrka obecná, dva druhy užovek, dalších sedm druhů netopýrů a dokonce i slepýš křehký, který se během léta může objevit i na vaší zahrádce. Na webu adbz jsme také psali o pokutě, kterou každý den riskuje velká většina pejskařů po celém Česku.