O těchto skvělých funkcích kuchyňského síta se neví. Ušetří vám peníze
adbz.cz » Hobby » Skryté funkce obyčejného síta v kuchyni. Efektivně pomůže oddělit žloutky od bílků nebo připravit těsto

Skryté funkce obyčejného síta v kuchyni. Efektivně pomůže oddělit žloutky od bílků nebo připravit těsto

Jak plně využít síto v kuchyni, opravdu ví jen málokdo. Přitom vám pomůže ušetřit spoustu práce i času. Zjistěte, k čemu všemu se hodí.

sito
Zdroj fotografie: Donovan Govan./Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Síto patří mezi základní vybavení snad každé kuchyně, i když jej většina lidí používá jen velmi omezeně. Ve skutečnosti přitom existuje mnohem více způsobů jeho využití. Podle informací na internetovém portálu TastingTable vám pomůže například při oddělování bílků, hnětení těsta a mnoha dalších činnostech. Objevte plný potenciál tohoto nádobí a usnadněte si práci.

Jak na sázená vejce

Připravit tuto gurmánskou specialitu není vůbec jednoduché. Chce to spoustu trpělivosti, cviku a ten správný grif, aby se vám to povedlo. K jejich přípravě a vaření je nejjednodušší využít síto. Vodu pak stačí přivést k varu, síto ponořit a rozbít do něj jedno vejce. Lehkými, krouživými pohyby pak hmotu zformujte ve vejce a počkejte, dokud se zcela neuvaří. Přes síto také můžete oddělit žloutek od bílků tím, že do něj vejce rozbijete a necháte bílek odtéct.

Zbavte pyré hrudek

I když mixérem většinu kousků ovoce rozmixujete na opravdu jemnou hmotu, se zrníčky bobulí si zpravidla nedokáže poradit. Abyste se jich zbavili, je vhodné směs propasírovat přes síto. Tím zachytíte všechna zrníčka, hrudky i nerozmixované kousky ovoce, které by vám mohly ve směsi vadit. Za chvíli budete mít hotovo a výsledkem bude opravdu lahodné a šťavnaté pyré rozplývající se na jazyku.

síto a koblížky
Zdroj fotografie: Pixabay
Síto v kuchyni využijete mnoha způsoby – pomohou uvařit vejce i připravit to nejlepší těsto

Jak hníst těsto sítem

Při pečení se síto nejčastěji používá k prosévání mouky. V minulosti tomu tak bylo především proto, aby se ze směsi odstranil případný hmyz, jak jsme psali už dříve na adbz. Proséváním mouky však dochází také k jejímu provzdušnění, čímž předejdete vzniku hrudek nebo slepování. Využít lze také jako nástroj ke zdobení již upečených výrobků. 

Také přes něj lze rovnoměrně nanést na koláč, dort či jinou pochoutku jakoukoli sypkou směs, jak se dočtete i na webu BonAppetit. My jej často využíváme k dávkování skořice, abychom neměli na jednom místě příliš velké množství. Naše čtenářka Simona T. z Břeclavi jej zase používá k dávkování koření: „Při pečení pizzy nebo jiné pochoutky sítem dávkuji sušený česnek. Takto je ve stejné míře nanesen po celém těstě.“