Pokud do receptu potřebujete jen vyšlehané bílky a nevíte, co se zbylými žloutky, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Takto vám v lednici vydrží i několik dalších týdnů.
Vejce je možné skladovat různými způsoby. Některé z nich vám dokáží zaručit mnohem delší trvanlivost. Horší je to však v případě, kdy obsah vejce vylijete z jeho ochranné skořápky. V takové chvíli je mnohem náchylnější na rozmnožování bakterií, které vedou k jeho zkažení. Naštěstí existuje velmi jednoduchý způsob, jak tomuto problému předejít. Použitím soli a cukru vám vydrží čerstvé celé týdny.
Jak nejlépe skladovat vejce
Vejcím se nejlépe daří v chladném a suchém prostředí. Způsob, jakým je do lednice uložíte, ovlivní dobu, po kterou zůstanou v tom nejlepším stavu. Nejdříve je však nutné jednotlivé kusy zkontrolovat, jestli není skořápka nijak poškozená. Jakmile je důkladně prohlédnete, umístěte je zpět do kartonového obalu tak, aby jejich širší část směřovala vzhůru. Tento jednoduchý trik vám zajistí, že se jen tak v lednici nezkazí.
Jak skladovat použitá vejce
Někdy se však stane, že při vaření nebo pečení použijete jen jednu část vejce. Nejčastěji zbydou jen žloutky bez bílků. V případě, že nemáte, jak s nimi ihned naložit a v kuchyni je co nejdříve využít, můžete vyzkoušet tento jednoduchý způsob, který umožní jejich skladování i několik týdnů. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je trochu soli a cukru. S jejich pomocí si snadno vyrobíte sušený žloutek, který pak budete moci kdykoliv použít.
Jak vyrobit sušený žloutek
Pokud vám zůstaly nevyužité žloutky, pak se pusťte do jejich sušení. V první řadě smíchejte cukr krystal se solí v poměru 1 : 1 a nasypte na talíř. Jakmile máte hotovo, vyhlubte do směsi důlky, do kterých budete moci žloutky vajec nalít. Opatrně zasypejte směsí a důkladně talíř zabalte potravinářskou fólií a uložte na jeden týden do lednice. Po týdnu pak žloutky vyjměte a omyjte pod tekoucí vodou od zbytků směsi.
Loupání vajíček je asi nejhorší část jejich přípravy. Je to zdlouhavé a spolu se skořápkou často uloupnete i kousek vajíčka. Usnadněte si pr…
více
Pomocí kuchyňské utěrky nebo papírového ubrousky žloutky opatrně osušte a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Ten poté umístěte do trouby předehřáté na 87 °C a nechte pomalu vysoušet po dobu 5–6 hodin. Následně vysušené žloutky vyjměte, nechte vystydnout a odležet. Nakonec je uložte do zavařovacích sklenic, kde vám vydrží klidně i 6 měsíců.
Využití sušeného vaječného žloutku
Vysušený vaječný žloutek lze využít mnoha způsoby. Skvěle se hodí při přípravě omáček. Jednoduše jej nastrouhejte na struhadle najemno a přidejte do připravovaného pokrmu. Vlivem tepla se uvnitř omáčky rozpustí a dodá jídlu vynikající chuť. Využít jej můžete také při přípravě salátů nebo jako přílohu k chlebíčkům či jednohubkám.