I okurky se dají zmrazit, aniž by to uškodilo jejich chuti a kvalitě
Pokud už nevíte, jak naložit se zralými okurkami, zkuste je jednoduše zmrazit. Tímto způsobem neztratí na chuti ani kvalitě. Pomůže vám tento jednoduchý postup.
Okurky patří mezi nejoblíbenější zeleninu léta a každý zahradník se snaží, aby jeho úroda byla co největší. Jestli se i vám zadařilo a svou sklizeň jste si dosyta užili, nejspíš vám už dochází nápady, jak ještě tuto zeleninu využít. Pomoci vám může její zmrazení. Takto si ji budete moci vychutnat i mimo sezónu a budete mít čerstvé zásoby vždy po ruce.
Uložte okurky do mrazáku
Využití mrazáku jako skladovacího zařízení je skvělý způsob, jak udržet potraviny v poživatelném stavu opravdu dlouhou dobu. Bohužel se lidé často dopouštějí chyb, které ovlivňují jak samotnou chuť, tak i strukturu jídla, a v některých případech je po rozmrazení jídlo vhodné rovnou k vyhození. Důležitou roli hraje přesný postup procesu zmrazení i rozmrazení. Zjistěte, na co si dát pozor.
Co ovlivňuje chuť okurek
Nejlepší plody jsou ty, které jste si sami vypěstovali na vlastní zahrádce. V každém soustu pak ochutnáváte všechnu práci a čas, jež jste péči o ně věnovali. Aby okurky chutnaly co nejlépe, je doporučováno používat jen přírodní hnojiva. Vyhnete se tak riziku ztráty chuti nebo výskytu toxických látek v plodech, které mohou negativně ovlivnit i vaše zdraví. Jelikož jsou z velké části tvořeny vodou, není problém je jednoduše zmrazit. Použitý postup však záleží na výsledné chuti po jejich opětovném rozmrazení.
Vyberte vhodné okurky
Ze všeho nejdříve byste měli věnovat pozornost tomu, jak jednotlivé kusy vypadají. Veškeré poškozené, pohmožděné nebo nevzhledné kousky dejte stranou a raději je zpracujte co nejdříve, než se zkazí. Ani příliš měkké okurky nejsou k zamrazování vhodné. Ideální je, pokud mají sytě zelenou barvu, zdravý vzhled a při stisknutí jsou tvrdé.
Jak zmrazit okurky
Jakmile máte vybráno, omyjte je ve studené vodě a nechte uschnout. Dále lze postupovat několika způsoby. Jedním z nich je, že okurky nakrájíte na plátky, vysušíte je papírovým ubrouskem, rozložíte na tác a dáte zmrazit. Teprve poté je vložíte do sáčku a uskladníte. Lze je také nastrouhat pomocí struhadla a zmrazit v uzavíratelných nádobách.
Třetím způsobem je pak rozmixovat okurky na hladkou směs a přelít ji do formiček na led. Několik hodin ji nechte zmrazit. Jakmile bude úplně ztvrdlá, lze ji opět přemístit do jednoho sáčku a skladovat pohromadě tak, aby vám zabírala co nejméně místa. Skvěle se vám pak bude hodit například při výrobě smoothie nebo exotických koktejlů a limonád.