Většina lidí po rozklepnutí vajíčka vyhodí jeho skořápku do odpadkového koše. S těmito několika tipy si však příště rozmyslíte, zda by skořápky nešly využít o něco prospěšněji.
Vajíčka jsou velmi často využívanou surovinou v kuchyni. Dají se použít jak při vaření, tak i při pečení. Vejce jsou pro lidské tělo velmi prospěšnou potravinou, jelikož jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a také pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu. Málo se ale ví o tom, že své uplatnění v domácnosti mohou mít také vaječné skořápky. Před tím, než skořápky vyhodíte, byste se měli zamyslet, zda je nevyužít třeba k broušení.
Skořápkami nabrousíte nože
Vaječné skořápky se dají využít například k nabroušení kuchyňských nožů. Budete k tomu potřebovat pouze skořápky, vodu a ideálně silikonovou formu na led. Formu až po okraj vyplňte nalámanými vaječnými skořápkami a poté zalijte vodou. Vše dejte do mrazáku. Jakmile bude vše dostatečně zmrzlé, stačí kostku ledu se skořápkami vyjmout z formy a použít jako brousek na nože. Již za pár tahů budou vaše nože opět ostré jako dřív.
Vaječné skořápky, které obvykle končí v odpadkovém koši, jsou zdrojem spousty prvků. Dají se proto v domácnosti nebo na zahradě skvěle využí…
více
Nože mixéru budou opět ostré
Nože mixéru se po delším používání mohou otupit a pak se vám nedaří řádně rozmixovat to, co potřebujete.Popřípadě to trvá příliš dlouho. Když však opakujete proces jako u prvního tipu, můžete si nože mixéru snadno nabrousit. Kostky ledu s vaječnými skořápkami jednoduše vhoďte do nádoby a mixér zapněte. Po několika chvílích budou nože vašeho mixéru ostré, jako byste koupili přístroj úplně nový.
Umyjte skořápkami hrnce
Vaječné skořápky mohou být výborným pomocníkem také při mytí nádobí. Můžete si s jejich pomocí ušetřit zdlouhavé drhnutí talířů a hrnců. Zaschlé nečistoty stačí několikrát přejet vaječnými skořápkami a nečistota půjde dolů tak, jako by tam nikdy nezaschla. Už nikdy se tedy nebudete v kuchyni vztekat nad zašlými a připálenými nečistotami.
Milovníci kávy budou potěšeni
Vlastnosti vaječných skořápek mohou nakonec ocenit i milovníci dobré kávy. Pokud skořápky rozdrtíte tak, že z nich bude jemný prášek, můžete si je přidat do vaší kávy. Úplně bohatě bude stačit, když do jednoho šálku přidáte asi půlku kávové lžičky na prach rozdrcených skořápek. Vypití takto upravené kávy bude mít pozitivní účinky na váš žaludek, jelikož jej krásně zklidní.