Už se vám někdy stalo, že maso, které vypadalo na první pohled úplně v pořádku a bez vady, se při následující tepelné úpravě ukázalo jako zkažené a k jídlu tak naprosto nevhodné? Naštěstí existuje jednoduchý trik, kterým můžete stav masa určeného ke spotřebě včas ověřit a ušetřit si tak případné potíže ještě před započetím vaření.
Test kvality masa s pomocí párátka
U některých druhů masa nepozná ani zkušený šéfkuchař, je-li opravdu vhodné ke konzumaci. Vypadá i voní nádherně, a přesto během tepelné úpravy začne nepříjemně zapáchat či ztratí svůj vábivý vzhled. Abyste se vyhnuli trapné situaci, kdy na zkaženost masa přijdete až po nandání porce na talíř, naučte se k posuzování čerstvosti masa využívat jednoduchý trik s pomocí obyčejného párátka.
Ze syrového masa je potřeby odříznout opravdu malý kousek a ten napíchnout na párátko. Tento malý kousek jednoduše zapalte zapalovačem nebo sirkami a pečlivě sledujte projevy masa. Pokuste se zachytit vůni i vzhled ožehnutého masa a jednoduše odhalte jeho skutečný stav předtím, než se pustíte do hlavního vaření.
Výsledek testu je téměř jistý
Pokud opálený kousek masa na okrajích příjemně voní a vypadá chutně, je to dobré znamení a nemusíte se bát z takového masa připravit luxusní oběd pro své přátele. V opačném případě, kdy maso pění, odkapává z něj dokonce černá tekutina či silně zapáchá, se tohoto kusu raději rychle zbavte. Těšit vás pak může jen pomyšlení, že jste neztratili zbytečně čas s přípravou složitého obědu ze zkaženého masa, který by se nakonec celý vyhodil.
Na rozdíl od červeného masa potřebuje drůbeží mnohem pečlivější zacházení. Velmi rychle se totiž zkazí, když je nedáte do mrazáku. Poznat ne…
více
Test s párátkem je opravdu promyšlený způsob, jak otestovat maso ještě před konzumací. Samotná procedura netrvá příliš dlouho a její výsledek je téměř jistý. Při provádění testu však buďte obezřetní a dbejte na bezpečnost. S použitím zapalovače nebo sirek v kuchyni během vaření by se nemělo nikdy žertovat.