Proč jsou plody papriky malé a zkroucené: Na vině může být nedostatek výživy i nekvalitní semena
Pěstování paprik je poměrně náročné. Jsou velmi choulostivé a výsledkem pak mohou být malé či zdeformované plody. Držte se jednoduchých kroků pro krásné papriky.
Papriky patří mezi nejoblíbenější plody léta a jsou využitelné hned na několik způsobů. Ať už je máte rádi nakládané, v salátu, jako přílohu ke kousku grilovaného masa či jako součást pomazánek, vězte, že jejich konzumací tělu velmi prospíváte. Papriky jsou bohatým zdrojem minerálních látek, vitamínů a vlákniny. Je tedy škoda je nepěstovat. Obrovskou výhodou je, že je můžete pěstovat i na balkóně, přestože na zahradě či ve skleníku jsou výnosy samozřejmě vyšší. Jakých chyb se vyvarovat, aby papriky nebyly malé a zkroucené?
Jak pěstovat papriky
Papriky jsou na pěstování poměrně náročné a vyžadují pravidelnou péči. Hlavním kritériem je výběr správného stanoviště. Vyžadují slunce a opravdu spoustu tepla. Právě teplo je nutné u klíčení, pěstování i konečné sklizně. Vysévají se v druhé polovině února či začátkem března a preferují substrát s pH 6–8. Opatrní buďte také se zálivkou, a to v každé fázi růstu. Přemokření jim rozhodně nesvědčí. Před výsevem sazenic na finální stanoviště je přibližně po dobu 1 týdne otužujte, aby si zvykly na venkovní podmínky.
Sazenice můžete vysadit ve druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazy a teploty jsou poměrně stabilní. Vysazujte je přibližně 40–60 cm od sebe, aby měly prostor růst. Ač vám to může rvát srdce, odtrhněte prvních pár květů. Posílíte tak růst rostliny a následnou úrodu. Jak paprika roste, udělejte jí oporu, aby se rostlina pod tíhou plodů nezlomila, a úroda tak nepřišla vniveč.
Jakých chyb se vyvarovat
Papriky jsou opravdu choulostivé krásky a často se i přes veškerou péči může stát, že jsou plody podivně zkroucené a malé. Na vině může být několik faktorů. Nekvalitní semena mohou způsobit značné deformace a pomalý růst. Vybírejte proto kvalitní semena. Další příčinou může být i nepřízeň počasí. Málo slunce a dlouhodobě nízké teploty papriky rozhodně nesnáší dobře. Pozor také na plodiny, které pěstujete v jejich okolí. Některé z nich mohou úrodu paprik velmi ohrozit.
Dalším faktorem může být nedostatečný přísun živin ve formě kvalitního hnojiva. To si můžete připravit i sami smícháním vody, cibulových slupek a kvalitního dřevěného popela. Bez pravidelného hnojení zkrátka papriky nevyrostou do požadované velikosti. A posledním bodem, který může vést k nekvalitním plodům, je nepravidelná zálivka. Papriky nemají rády přemokřenou půdu, nicméně 1–2 týdně jim zálivku dopřejte, samozřejmě s ohledem na venkovní teploty a počasí.
Pravidelnou konzumací papriky chráníte cévy i oči
Papriky jsou tvořeny z 93 % vodou. Jejich přínos pro lidské tělo je ale nadmíru pozitivní. Dokonce i zbarvení paprik vám napoví, které orgány podporují. Červené papriky jsou bohaté na karoten a vitamín C. Chrání pleť před vznikem vrásek. Jako jediné obsahují také rutin, který pozitivně ovlivňuje cévy a brání jejich kornatění. Žluté papriky jsou zdrojem vitamínu E a antioxidantů. Obsahují lutein a posilují oči, zabraňují i vzniku šedého zákalu.
Papriky zelené barvy obsahují kyselinu listovou, která má velmi příznivý vliv na vývoj plodu, a je tedy doporučována všem těhotným ženám jako doplněk stravy. Pálivé chilli papričky je zase dobré konzumovat, pokud chcete shodit nějaké to kilo navíc. Díky obsaženému kapsaicinu se organismus zahřeje, vydává větší množství energie, a navíc potlačuje chuť na jídlo. Chilli papričky také podporují trávení a urychlují metabolismus.