Za použití jednoduchého triku navrátíte tvrdému chlebu zašlou slávu. Nepotřebujete nic víc než jen vodu a pánev nebo troubu. Chléb pak bude opět vonět jako od pekaře.
Chléb je ve většině rodin považovaný za základní potravinu. Existuje mnoho druhů tohoto pečiva a dnes už také různých příchutí. Ovšem jedno mají všechny společné. Veškeré druhy chleba podléhají opravdu rychle zkáze. Během několika dnů tvrdnou a také plesniví. Většina lidí pak takto znehodnocený kus chleba strouhá a ve formě strouhanky pak využívá do dalšího jídla, anebo tvrdý chleba jednoduše vyhodí.
Udělejte ze starého chleba znovu čerstvý
Existuje však jednoduchý trik, jak z tvrdého chleba udělat znovu poživatelný. Pokud se však na chlebu již objevily známky plísně, raději ho bez váhání vyhoďte. Takovému pečivu už není pomoci a patří do popelnice. Ztvrdlý chléb se však dá znovu probudit k životu jen pomocí vody, papírového sáčku a také obyčejné pánve nebo trouby. Pomocí těchto několika věcí navrátíte tvrdému pečivu nejen chuť, ale i vůni, jako kdyby bylo právě vytažené z pece.
Vyzkoušejte si výrobu bramborového kvásku, ze kterého si pak můžete upéct nadýchaný domácí chléb s jemňoučkou dužinou a křupavou kůrkou.…
více
Na papírový sáček nastříkejte pomocí rozprašovače několik kapek vody a umístěte do něj ztvrdlý chléb. Sáček s chlebem dejte do hrnce a ten vložte do trouby. Důležité pravidlo je, že se papírový sáček nesmí dotýkat stěn trouby. Mohl by se velmi snadno spálit. Troubu zapněte na pět minut při teplotě 170 °C až 190 °C. Po uplynutí pěti minut vytáhnete ze sáčku pomocí rukavic měkký a voňavý chléb jako od pekaře.
Stačí jen pánev a voda
Pokud potřebujete navrátit čerstvost jen pár krajícům chleba, využijte trik s vodou a pánví. Rozehřátou pánev postříkejte trochou vody. Jakmile je pánev opravdu horká, vložte na ni chleba a nechte ho tam zhruba tři minuty pod pokličkou dusit. Vlhkost z vody způsobí, že plátek chleba bude opět nadýchaný a příjemně voňavý. Tento trik neplatí jen pro chléb, rohlíky a slané pečivo, ale stejně působí i na suché sladké dezerty, loupáky a různé buchty.
Ve snaze udržet chléb co nejdéle čerstvý se vyplatí dodržovat několik jednoduchých pravidel. Chléb by nikdy neměl být skladován v igelitovém sáčku, který podporuje tvorbu plísní. Neměl by být také skladován v blízkosti horkých míst vaší kuchyně, tedy u sporáku nebo na kamnech. Ideální je mít chleba uložený v látkových nebo papírových sáčcích na jemně větraném místě. Chléb můžete dokonce i zamrazit a vytáhnout pak vždy jen právě potřebné množství.