Co se nevyplatí dávat na kompost: Kosti či zbytky masa mohou budoucí hnojivo úplně zničit
Tyto nejčastější chyby mohou zmařit celou vaši práci. Zjistěte, co přidávat do kompostu, a kterým složkám se rozhodně vyhnout. Takto bude vaše hnojivo zaručeně prospěšné.
Obsah
Kompostování je skvělý způsob, jak zlikvidovat organické zbytky z domácnosti i ze zahrady a proměnit je v extra výživnou hmotu, kterou opět použijete k vyživení a obohacení půdy na své zahradě. Jeho výroba vás nestojí téměř žádné peníze a naopak si tím ušetříte spoustu práce. Důležité však je ho správně založit a následně přihazovat jen vhodné složky.
Jak založit kompost
Pokud toužíte po vlastní kompostovací směsi, musíte nejprve začít s jejím správným založením. Ideální kompost by měl obsahovat jak zelené, tak hnědé části. Hnědé složky jsou tvořeny větvemi, popelem, kořeny mrtvých rostlin a spadaného listí. Zelená část se pak skládá převážně z čerstvých zbytků z domácnosti. Na kompost lze také přidat zbytky ovoce a zeleniny a některých dalších vhodných surovin.
Co do kompostu nedávat
Zvláštní pozornost při rozhodování, co na kompost vhodíte, věnujte živočišným produktům. V žádném případě byste do něj neměli přidávat kosti, chrupavky, zbytky masa ani tuk. Když se tyto části rozkládají, vznikají v kompostu škodlivé mikroorganismy, jež ničí hnojivo. Svým zápachem navíc lákají různé druhy škůdců, kterých se pak budete velmi těžko zbavovat. Nedoporučuje se přidávat ani celá vejce, bezpečné jsou pouze vaječné skořápky.
Jaké zelenině se vyhnout
Nejlepšími složkami jsou slupky z různých druhů zeleniny a ovoce. Přesto se některé druhy do kompostu nehodí vůbec. Zeleninu a suroviny, které byly uvařeny společně s masem, rozhodně vynechejte. Stejně tak citrusové plody, jejichž kůra bývá napuštěna různými pesticidy a dalšími chemickými látkami, jež se pak uvolňují v kompostovací hmotě a ničí její nutriční hodnoty.
Plevel a části rostlin vhodné do kompostéru
Téměř všechny druhy plevelných rostlin jsou vhodné ke kompostování, pokud v nich nejsou semena. Ta by se mohla v kompostovací směsi uchytit a začít klíčit. Než plevel do hromady přidáte, měli byste ho napřed vysušit na slunci. Nevhodné jsou také ostružiny, které velmi snadno zakoření. Listy z vlašského ořechu zase uvolňují látky, jež zpomalují růst a vývoj některých rostlin. Jejich vlivem by vám v další sezóně rostliny na zahradě nemusely dobře prospívat.
Co s organickými zbytky v bytě
Pokud toužíte po recyklaci některých zbytků, ale nemáte vlastní zahradu, lze některé suroviny sbírat a následně z nich vyrobit vynikající hnojivo pro vaše pokojové rostliny. Skvěle vám poslouží například kávová sedlina, kterou lze rovnou nasypat a zapracovat do květináčů. Dalšími užitečnými surovinami jsou banánové nebo cibulové slupky a další zbytky zeleniny a ovoce. Některá sídliště jsou také vybavena kontejnery na bioodpad.