Klíšťata na dobro zmizí ze zahrady. Křemelina je nejsilnějším zabijákem, ochrání psy i děti

Klíšťata jsou velkou hrozbou pro všechny lidi a zvířata, jelikož mohou přenášet různé nemoci. Je proto potřeba mít plán, jak se jich zbavit.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Každý měl pravděpodobně někdy v životě na sobě klíště. Nejen že dokáží způsobit zarudnutí pokožky v okolí kousnutí, ale mohou přenášet i další nebezpečné nemoci. Mezi ně patří zejména encefalitida a borelióza, které mohou mít dlouho trvající a rozsáhlé následky. Pro bezpečí vás, vašich dětí či domácích mazlíčků byste se jich měli zbavit alespoň na frekventovaných místech.

Zapomeňte na nebezpečné chemikálie

Jedním z efektivních způsobů, jak se zbavit parazitů ze zahrady, je použití postřiků. Ty však nemusí být zdravé a výhodné pro vás či ostatní lidi. Často obsahují vysoké množství škodlivých chemikálií, v nichž pak šlapete nebo je pojídáte poté, co se usadí na zelenině. Proto je mnohem výhodnější použít přírodní posyp, který je tvořen z čistě naturálních složek.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Křemelinu zakoupíte v pytli ve stavebninách nebo zahrádkářských potřebách.

Ideálním řešením je posypání trávníku křemelinou, v níž se všelijaké havěti nelíbí a nebude se v ní zdržovat. Pokud by po ní děti běhaly, nic se jim nestane, jelikož je na dotek s pokožkou téměř nezávadná. Můžete ji tak nasypat kolem záhonů, hřiště, pískoviště nebo terasy, abyste tak zajistili, že klíšťata nepolezou na vámi nejčastěji navštěvovaná místa.

Může mít i další využití

Nezapomeňte ji po nasypání lehce rozhrabat hráběmi, aby se tak křemelina rozprostřela na co největší plochu. Zajistíte tak, že klíšťata skutečně nepřelezou místa, která jste takto ohraničili. Často ji obcházejí však i mravenci a další hmyz, jemuž křemelina také příliš nevoní. Pokud chcete mít trávník s nejmenší možným množstvím havěti, opakujte tuto proceduru jednou za měsíc.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mimo zahradnictví se křemelina dost často využívá také v průmyslu. Své uplatnění najde především jako filtrační látka při výrobě piva či vína nebo zpracování tuků a olejů. Také je často používán jako izolace tepla nebo zvuku, což znamená, že jej mají v oblibě stavebníci. Dokonce se z něj mohou vyrábět lehké tvárnice se skvělými izolačními vlastnostmi.

Zdroj: Home and Garden

Diskuze Vstoupit do diskuze
81 lidí právě čte
Zobrazit další články