Italové mají své fígle, aby se špagety nelepily: Teplota vody musí být stále stejná, olej je záchrana
Vařte špagety a jiné těstoviny jako pravý italský mistr. Vyvarujte se chyb a vaše špagety budou chutné jako nikdy.
Obsah
Určitě víte, že Italové jsou těstovinami proslavení. Jaké je však jejich tajemství a proč jsou jejich těstoviny tak lahodné a chutné? Existuje pár triků, díky kterým budou vaše vařené těstoviny když ne lepší, tak alespoň stejně chutné jako ty, které vařil kuchař v Itálii. Pusťte se do toho a připomeňte si tak letní dovolenou.
I při vaření špaget se dají udělat chyby
Klasický recept na špagety se může zdát jako nejjednodušší a na přípravu také nejrychlejší jídlo. Opak je však pravdou. I při vaření špaget se dají udělat chyby, kvůli kterým může být celé jídlo nenávratně zkažené. Špagety, ale i jiné těstoviny se lepí, jsou blátivé a bez chuti. Naštěstí je od těchto opravdu nevábně vypadajících těstovin lehká pomoc. Kromě přidaného oleje a konstantní teploty vody existují i jiné tipy.
Některé věci při vaření těstovin úplně ignorujeme, i když jsou v receptu napsané, a mají proto určitě své opodstatnění. Mezi právě tak důležité informace patří například osolení vody, ve které se těstoviny vaří. Sůl se přidává do vody, až když dosáhne bodu varu, a zároveň těsně předtím, než přidáte těstoviny. Tak nasáknou ze soli tu nejlepší chuť a budou opravdu výjimečné.
Teplota vody při vaření těstovin by měla být konstantní, určitě by neměla příliš kolísat. Lepší je také těstoviny při vaření příliš nemíchat, mohly by se polámat nebo zlomit a z nich vyloučený škrob by pak mohl způsobit právě tu obávanou konzistenci nevzhledné lepivé koule. Ideální je přidat do vody před jejím vařením půl lžíci oleje a lepení těstovin tak spolehlivě zabránit.
Olej přidávejte v pravý čas a těstoviny rozhodně neoplachujte
Důležité je ovšem přidávat olej do vody opravdu předtím, než se voda začne vařit. Pokud ho přidáte již do vařící vody, je to v podstatě k ničemu, protože olej se při vaření nejspíše vyvaří a těstoviny se vám opravdu nemusí povést. Stačí přidat jen polovinu lžičky obyčejného rostlinného oleje a nelepivé a chutné těstoviny jsou téměř zaručeny.
Po uvaření určitě nedělejte základní chybu a hotové těstoviny neoplachujte. Pokud je opláchnete, nejenže ztratí na chuti, ale s vodou opláchnete také důležitý škrob a těstoviny budou mdlé a nedobré. K tomu všemu budou těstoviny studené a budete je muset znovu ohřívat. Těstoviny se oplachují, pouze pokud se chystáte dělat těstovinový salát. Pokud budete postupovat podle uvedených kroků, vaše těstoviny budou opravdu hodné mistra šéfkuchaře.