Za nálev z kopřiv rostliny poděkují. Vytváří jim imunitu a škůdci tak nemají šanci
Pokud dáváte přednost přírodním hnojivům, vyzkoušejte tento jednoduchý postup a připravte si výživnou směs z kopřiv. Rostliny budou zdravější a odolnější vůči škůdcům.
Nemusíte nutně kupovat drahá speciální hnojiva plná nebezpečných chemikálií a toxických látek, jejichž stopové množství se může objevit i v jednotlivých plodech rostlin. Přírodní alternativy vám přináší mnohem ekonomičtější a ekologičtější řešení. Za pár korun si připravíte vynikající hnojící směs, kterou vyživíte téměř všechny rostliny na své zahradě. Vyzkoušejte tento geniální trik a ochraňte své rostliny před škodlivým hmyzem a nemocemi.
Příprava kopřiv na hnojivo
V první fázi je důležité nasbírat dostatečné množství kopřiv. Ty najdete téměř kdekoliv. Měli byste se však vyhnout místům poblíž frekventovaných silnic. Ke sběru si připravte ochranné rukavice a ostrý nůž nebo nůžky, které vám práci výrazně usnadní. Svou pokožku před popálením ochráníte dlouhými rukávy a nohavicemi. Než kopřivy uložíte do košíku, nejprve s nimi pořádně zatřepejte, abyste je zbavili všech nečistot a hmyzu.
Výroba kopřivového hnojiva
Vodu v hrnci mírně ohřejte a zalejte kopřivy v kyblíku. Voda by však neměla dosahovat až k samotnému okraji. Kyblík zakryjte víkem nebo utěrkou a nechte týden až dva odstát na světlém místě. Můžete jej umístit i do chladu, ale na světle bude proces fermentace mnohem rychlejší. Urychlit jej můžete také přidáním 10 g sušeného droždí.
Během této doby byste měli každý den víko z kyblíku odstranit a směs uvnitř důkladně promíchat. Abyste zmírnili velmi výrazný a nepříjemný zápach linoucí se ven, přidejte do nálevu hrst dřevěného popela. Jakmile směs získá sytě tmavou barvu a na jejím povrchu se přestane tvořit pěna, je připravena k použití jako zálivka rostlin na vaší zahradě.
Jak používat hnojivo z kopřiv
Hotový nálev před použitím přeceďte a nařeďte s vodou v poměru 1:10. Používat jej můžete k výživě okurek, rajčat, paprik a dalších plodin. Nehodí se však k zalévání cibule, česneku a fazolí, protože kopřivy nepříznivě ovlivňují jejich růst. Dříve než kopřivami rostliny pohnojíte, dopřejte jim vydatnou zálivku čistou vodou. Tuto směs pak můžete používat pravidelně každé dva týdny.