Islanďané přidávají do másla jogurt. Díky němu se pak lépe roztírá
Pokud smícháte máslo s jogurtem, získáte směs, kterou můžete nejen snadno rozetřít na chleba, ale i užít jako dip k zelenině či masu.
Máslo najdeme zcela určitě uvnitř lednice v naprosté většině domácností. Je vynikající namazané na pečivu, dá se na něm smažit a využívá se také jako ingredience k vaření či pečení. Nepříjemné je, když máme v plánu namazat si ho na chleba a z lednice ho vyndáme ztvrdlé tak, že musíme nějakou dobu čekat, než je alespoň trochu použitelné. Naštěstí existuje jednoduchý recept, který vám s roztíráním másla může trochu pomoct.
Lahodnější a krémovější díky jedné surovině
Nejen, že vaše máslo půjde mnohem snadněji roztírat na chleba, a vy tak nebudete muset zbytečně ztrácet čas, ale bude také mnohem chutnější a krémovější. Podle islandského receptu totiž stačí přidat do obyčejného másla jen jedinou přísadu, a to jogurt. Na Islandu přidávají do másla tradiční islandský jogurt podobný tvarohu, který se nazývá Skyr.
Skyr je v dnešní době k dostání i v našich supermarketech, ale k míchání s máslem můžeme využít i jemu velmi podobný řecký jogurt nebo náš klasický jogurt s tvarohovým základem. 113 gramů stačí smíchat se dvěma lžícemi jogurtu. Vytvoříte tak lahodné a opravdu krémové máslo, které snadno rozetřete na chleba, či jiné pečivo.
Roztíratelné ihned po vyndání z lednice
Počkejte, až máslo dosáhne pokojové teploty. Smíchejte ho s dostatečným množstvím jogurtu a míchejte, dokud nevytvoříte opravdu celistvou směs. Jakmile se vám zdá uspokojivě pevná, umístěte ji na patnáct minut do chladničky, aby ztvrdla. Ze ztvrdlé hmoty pak vytvarujte kuličky, ze kterých pomocí papírové utěrky opatrně vymačkejte přebytečnou vlhkost. Zbavené vlhkosti je pak vložte do lednice na dalších deset minut.
Výsledek je opravdu překvapivý. Vaše jogurtové máslo bude výjimečně jemné a měkké hned po vyndání z lednice. Nebudete muset na nic čekat, a navíc si na másle opravdu pochutnáte. Směs je tak vynikající a jemná, že ji můžete použít nejen k namazání na pečivo, ale také jako dip například k nakrájené zelenině, či uzenině.