Rozšířená lidová rada, která je ve skutečnosti k ničemu: Přidávání oleje k těstovinám
Možná vám přijde legrační, že někdo neumí uvařit těstoviny, ale je to tak. Zkušené hospodyňky i začátečnice přidávají do vroucí vody s těstovinami i olej, což je fatální chyba.
Obsah
Pokud čtete tyto řádky a poznáváte se v nich, pokračujte ve čtení dále. Když se zamyslíte nad tím, proč jste vlastně začali přidávat do vařících se těstovin olej, bezpochyby znejistíte. Asi jste to někde slyšeli nebo vám to někdo poradil. Pravděpodobně jste však došli k závěru, že se vám špagety, penne, fusilli či široké nudle při vaření s trochou oleje neslepí. Hned zkraje vám musíme říci, že je to nesmysl.
Zapojte selský rozum
Lidé přidávají do vroucí vody s těstovinami olej z jednoho prostého důvodu. Skutečně jsou si jistí, že se jim pasta neslepí. Pokud se však ponoříte do hlubšího dumání, dopídíte se k pravému opaku. Již na první pohled lze vidět, že se špagety vaří ve vodě s olejem, ale výsledný efekt nesplní. Veškerý tuk totiž zůstane nahoře na hladině a mezi těstoviny se absolutně nedostane. Ba naopak pokazí finální chuť připravovaného jídla.
Olej plave na povrchu a nic se neděje
Až budete příště vařit těstoviny, povšimněte si toho, jak olej plave na povrchu. Nejhorší na tom je, že při vytahování nebo cezení těstovin na nich ulpí a vytvoří nechutný film. Nudle se obalí tukem a výsledná chuť nebude dokonalá. Pokud si těstoviny polijete jakoukoliv lahodnou omáčkou, kvůli nadbytku oleje z nich doslova sklouzne. Veškerá práce přijde vniveč a rodinu neuspokojíte. Kvalitním olejem si raději pokapejte čerstvý zeleninový salát.
Držte se jasného postupu
Těstoviny se vám v hrnci slepí pouze z jednoho jediného důvodu. Zkrátka a dobře nemají dostatek místa. Ať už budete vařit jakékoliv množství špaget či nudlí, dbejte na správný poměr. Na 100 g těstovin je zapotřebí 1 litr vody a půl čajové lžičky soli. Pamatujte na to, že jsou syrové těstoviny již osolené, a proto to se solí nepřehánějte. Vždy je však házejte již do osolené vroucí vody.
Voda z těstovin se vám bude hodit
Během vaření pasty myslete na to, že je musíte několikrát zamíchat. Jinak se vám zákonitě slepí, někde budou syrové a jinde uvařené. Po uvaření těstoviny sceďte a propláchněte pod proudem tekoucí studené vody. Zbavíte se tak škrobu, který na nich vytváří nehezký sliz. Vodu z těstovin však zužitkujete na zahuštění přílohové omáčky, to vše díky zmiňovanému škrobu.