Podomácku vyrobený kypřicí prášek. Rozdíl nepoznáte
adbz.cz » Hobby » Domácí prášek do pečiva pro případ nouze: Stačí smíchat škrob s moukou a trochou vody

Domácí prášek do pečiva pro případ nouze: Stačí smíchat škrob s moukou a trochou vody

Kypřicí prášek je nedílnou složkou téměř každého pečení. S použitím pár surovin si jej ale můžete vyrobit i doma. Rozdíl nepoznáte.

sypat mouku do misky
Zdroj fotografie: iStock

Kypřicí prášek je nepostradatelnou součástí každého moučníku. Ať už se chystáte péct bábovku, muffiny, slané pečivo, piškot, či vdolečky, každý recept uvádí i prášek do pečiva. Proč je tolik nezbytný? Hlavním důvodem je odlehčení struktury těsta, načechranost a zvětšení objemu. Pokud se ale zrovna chystáte upéct oblíbenou buchtu a jediná přísada, kterou doma postrádáte, je kypřicí prášek, nemusíte utíkat do obchodu. Vyrobíte si jej snadno a jednoduše doma.

Jak na domácí kypřicí prášek

Podomácku dělaný kypřicí prášek se skládá ze škrobu, mouky, sody a kyseliny citronové. Dobře promíchejte 6 lžic mouky a 6 lžic škrobu společně s 5 lžícemi sody a 3 lžícemi kyseliny citronové. Takto vzniklý prášek můžete skladovat ve skleněné nádobě na suchém a tmavém místě a dle potřeby jej používat do pečení.

Kypřicí prášek je možné nahradit i samotnou sodou. Je chuťově neutrální, takže rozdíl není v dezertu cítit, ale je nutné upravit její množství. Soda kypří těsto výrazně více, než samotný prášek do pečiva, a proto je potřeba ji použít v menším množství, přibližně třetinu oproti receptu. Protože jde převážně o načechrání těsta, vhodnou alternativou jsou i šlehané bílky, pokud je to ovšem do daného receptu vhodné.

Kypřicí prášek je i dobrým pomocníkem v domácnosti

Přestože si každý spojuje prášek do pečiva s pečením, jeho využití je v domácnosti mnohem širší. Protože pohlcuje zápach, je možné jej nasypat do misky a dát do lednice, takže nebude nepříjemně zapáchat. Kypřicí prášek si poradí i se zanesenou rychlovarnou konvicí. Do konvice dejte čajovou lžičku prášku, přidejte přibližně 100 ml octa a dolijte do poloviny vodou. Nechte provařit a odstát alespoň 20 minut a vyčistěte houbičkou. Důkladně umyjte vodou a nechte konvici provařit s čistou vodou.

Nakynutý bochník těsta
Zdroj fotografie: Freepik

Kromě kuchyně je ale možné použít prášek do pečiva i v koupelně. Smícháním prášku do pečiva s trochou vody vznikne pasta, kterou výborně vydrhnete spáry mezi obkládačkami. Nejlepší je použít starý zubní kartáček. Taktéž funguje jako odstraňovač skvrn a bělidlo na prádlo. Prášek nasypte přímo na skvrnu, nalijte trochu teplé vody a nechte pár minut působit. Poté vyperte na obvyklý program.