Je nutné odstranit bílou pěnu z vývaru? Odpověď je...
adbz.cz » Hobby » Bílá pěna z vývaru by se měla vždy odstranit. Není sice nebezpečná, ale výslednému pokrmu rozhodně nepřilepší

Bílá pěna z vývaru by se měla vždy odstranit. Není sice nebezpečná, ale výslednému pokrmu rozhodně nepřilepší

Bílá pěna při vaření vývaru vzniká samovolně a všichni ví, že je potřeba ji odstranit, jinak zaviní horší kvalitu výsledné polévky.

bila pena vyvar
Zdroj fotografie: iStock

Mnoho lidí si neustále klade otázku, zda by se měli zbavit bílé pěny, která se objevuje při vaření vývaru, nebo ji ve směsi ingrediencí raději ponechat. Většina z nich se však řídí podle slov svých maminek či babiček, které již od svých prarodičů slýchaly, že by ji měly vždy odstranit. Nikdo však nikdy nevysvětlil proč a co tato pěna ve skutečnosti znamená. Někteří tvrdí, že se v ní shromažďují všechny škodlivé látky obsažené v mase. Jiní zase, že se jedná o špínu a antibiotika. Obě tato tvrzení jsou však ve skutečnosti pouhými mýty.

Jak se pěny účinně zbavit

Nejprve je důležité poznamenat, že bílá pěna objevující se při vaření vývaru, je ve skutečnosti pouze bílkovina, která se při zahřívání sráží. Lze tedy říci, že v ní není nic škodlivého, natož nebezpečného. Přesto byste ji však měli vždy raději odstranit, neboť by mohla pokazit vzhled a chuť výsledného pokrmu. Kromě toho pak pro vás bude také mnohem složitější vyčistit hrnce či pánve (sami pravděpodobně víte, že pěna má tendenci se lepit na stěny nádobí a poté zasychat, což znesnadňuje čištění). 

Chcete-li pěnu odstranit rychle a bez zbytečného rozruchu, je nejlepší připravit si při vaření vývaru speciální lžíci s otvory (nebo jakýkoliv jiný prostředek, který připomíná lžíci či naběračku, ale má uprostřed díry). Díky této jednoduché pomůcce budete moci vyndat pěnu během několika vteřin. Jakmile ji ponoříte, vývar bude vytékat otvory a pěna se bude usazovat na lžíci. Dalším způsobem, jak se pěny můžete zbavit, je přihození cibule do vývaru. Ta totiž dokáže potlačit reakce bílkovin a zaručit vám tak co nejlepší výsledek.

Maso a obsažené škodlivé látky

Ti, kteří tvrdí, že v jsou v mase obsaženy škodlivé látky, však mají pravdu. Odborníci na výživu opakovaně zjistili, že například kuřecí prsa obsahují zbytky antimikrobiálních látek a různých bakterií, které v něm přežívají bez ohledu na to, co se s masem děje. Abyste se tohoto problému zbavili a vyvarovali se tak potenciálnímu nebezpečí, můžete první vývar scedit. Tím ve skutečnosti zabijete dvě mouchy jednou ranou, protože se tak snadno zbavíte i nahromaděné pěny. 

maso z mrazaku
Zdroj fotografie: Depositphotos

Maso obsahuje hormony a antibiotika, ryby olovo a rtuť a zelenina pesticidy. Při vaření se všechny tyto látky dostanou do vývaru, a proto je třeba první vodu po uvaření vývaru řádně scedit,“ radí jeden z odborníků. Také není dobré vařit vývar z kostí, neboť se v nich může hromadit velké množství radionuklidů. Pokud navíc vývar uvaříte tak, že scedíte první vodu (a nejlépe i druhou), bude také méně tučný. Zároveň bude i více bohatý na živiny a díky tomu také mnohem přínosnější. 

Nikdy nemyjte maso před vařením 

První vodu z vývaru byste měli scedit také proto, že podle zásad kvalitního a zdravého stravování by maso a ryby před vařením měly být omyté. Ačkoliv to může znít divně, ve skutečnosti je tento návyk poměrně škodlivý. Maso z obchodů se totiž do vaší kuchyně dostává s různými kontaminovanými bakteriemi. Pokud jej tedy omyjete ihned po rozbalení, mohou se bakterie, jako je salmonela nebo E. coli, spolu s kapkami vody rozstříknout po celé vaší kuchyni.