Jak nepokazit karbanátky: Klíčem k úspěchu je volba masa a pečiva, díky smetaně budou šťavnatější
Karbanátky s bramborovou kaší patří k nejpopulárnějším jídlům české kuchyně. Na první pohled se zdá jejich příprava snadná, nicméně v ní mnohé ženy stále chybují.
Obsah
Když si před sebou na talíři představíte dozlatova osmažené karbanátky, určitě se vám začnou sbíhají sliny. Tento pokrm má nespočet tváří. Je úplně jedno, zda si maso vytvarujete do buclatých placek, kuliček nebo oválků a doladíte ho bramborovou kaší se zeleninovým salátem. Vždy zasytí, chutná skvěle a jeho příprava je expresní.
Vyvarujte se častých chyb
O karbanátku by se dalo říci, že ho ženy připravují, když mají málo času. Myslí si, jak nad vším vyzrály, ale již při zpracování masové směsi narazí a výsledek je fatální. Pokud se chcete vyvarovat nejčastějším chybám, přečtěte si pár tipů, s nimiž budou masové kuličky i bochánky dokonalé.
Klíčem k úspěchu je kvalitní maso
Maso na karbanátky si můžete umlít doma v mlýnku, ale to je zdlouhavé. Lepší je vydat se do supermarketu. Při nákupu již namletého produktu sledujte, z jakého masa je výrobek připraven. Vždy si vyberte kombinaci dvou mas (nejlepší je vepřové a hovězí), protože karbanátky z jednoho druhu budou moc suché či tučné.
Dejte si pozor na použité pečivo
Když už máte koupenou kvalitní masovou směs, začněte přidávat další ingredience. Jednou z nejdůležitějších je strouhanka. Pokud ji doma nemáte, připravte si trochu mléka a do něho namočte starší rohlíky, které tekutinu krásně nasáknou. Ať vás ani nenapadne přidávat do karbanátků čerstvé pečivo nebo chleba, ten do pokrmu vůbec nepatří. Kdybyste to tak udělali, jídlo by bylo tvrdé a nepoživatelné. Zkrátka a dobře. Starší rohlíky nasáté mlékem dodají karbanátkům vláčnost.
Povzneste pokrm na vyšší úroveň
Karbanátky se připravují z masa, najemno nasekané cibule a česneku, vajec, soli, koření a strouhanky. Samozřejmě si můžete dochutit směs dle vlastního uvážení. Někdo přidává čerstvé bylinky nebo smetanu na zjemnění. Zde je rada na závěr. Pakliže mísíte směs masa se strouhankou, přilijte do ní trošku smetany. Na 1 kg masa je ideální 1 ml smetany. Díky smetaně budou karbanátky šťavnaté.