Čisté plechy bez zdlouhavého drhnutí: Stačí je posypat práškem do pečiva a postříkat citronovou šťávou
Připálené plechy jsou noční můrou každé hospodyňky. Jejich mytí je zdlouhavé, vyčerpávající a někdy se připálenin ani úplně nezbavíte.
I sebelepší kuchař se někdy utne a jídlo se mu podaří spálit. Na tom by nic hrozného nebylo, ale co se zapečeným plechem? Na první pohled totiž vypadá, že poletí do koše. Plech nepatří ke kuchyňskému nádobí, které byste kupovali každý den. Jeho pořizovací cena není sice závratná, ale každá chytrá hospodyňka by se mela naučit jednoduchý trik, díky němuž se připálenin snadno zbaví.
Když už jste na konci s dechem
Umývaní nádobí a drhnutí připálených hrnců, pánví a plechů patří k nejméně oblíbeným domácím pracím. Pokud si zapečený plech předem ve vodě neodmočíte a při mytí na něj drátěnkou pořádně nepřitlačíte, dokonalého výsledku se nedočkáte. Nejhorší na tom je, že si s některými připáleninami neporadí ani myčka na nádobí. Některé domácnosti si ji navíc nemohou ani finančně dovolit. Neklesejte na mysli a mrkněte se na vychytávku s ingrediencemi, které máte určitě doma.
V jednoduchosti je síla
Pokud nevlastníte myčku na nádobí anebo si nevíte s připáleninami na plechu rady, vyzkoušejte léty prověřený trik, k němuž vám postačí věci nacházející se v každé domácnosti. Nemá cenu se vyčerpávat a ztrácet čas drhnutím, při němž si tak akorát polámete nehty a budete naštvaní.
Co budete potřebovat:
- jedlou sodu,
- prášek do pečiva,
- citronovou šťávu,
- hrubší houbičku na mytí nádobí.
Jako první si připravte zapečený mastný plech, nasypte na něj jedlou sodu a postříkejte ho rovněž citronovou šťávou. Po chvíli k ingrediencím přidejte prášek do pečiva a nechte 2 hodiny účinkovat. Nato vezměte hrubší houbičku nebo drátěnku (vše závisí na intenzitě zapečení), navlhčete ji a všechny nečistoty z plechu důkladně očistěte. Sami uvidíte, jak půjde mastnota dolů a plech bude zářit novotou.