Jak využít mouku, která zbyla po obalování masa: Vyhazování je zbytečné plýtvání
Nejvíce peněz se v průměru utrácí za jídlo. Přestaňte plýtvat jídlem a naučte se využívat všechny zbytky. Takto můžete použít mouku po obalování řízků.
Obsah
Mouka je téměř nepostradatelnou surovinou u pečení, vaření, ale i smažení. Abyste se vyhnuli zbytečnému plýtvání jídlem, snažte se vždy pracovat jen s takovým množstvím mouky, které opravdu k přípravě daného pokrmu potřebujete. Pokud je to možné, můžete zbytek mouky nasypat zpátky do obalu nebo do jiné sklenice a použít příště. V některých případech však použitou mouku jinak využít nelze. V takové chvíli se bude hodit následující tip.
Jak naložit s moukou po obalování
Nejčastěji se zbytek mouky vyhazuje po obalování ryby nebo řízků. Odhadnout potřebné množství mouky není vůbec jednoduché a nevyužitý zbytek suroviny tak často končí v koši. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak tuto mouku ještě zužitkovat. Zabere vám to jen chvilku vašeho času a na výsledku si jistě pochutnáte. Neplýtvejte moukou a připravte si raději tuto lahodnou omáčku.
Jak si připravit rychlou omáčku ze zbytku mouky
Nejprve nakrájejte oloupanou cibuli nadrobno a na rozpálené pánvi orestujte. Na jemném struhadle nastrouhejte jednu mrkev a podle libosti přidejte i další zeleninu. Připravenou zeleninu přidejte na pánev k osmažené cibulce. Celou omáčku můžete připravovat na stejné pánvi, na které jste smažili rybu nebo řízky. Díky tomu bude mít omáčka výraznější chuť.
Dále do pánve přidejte zbytek mouky a rozmíchejte, aby se ve směsi nevytvořily hrudky. Podle chuti můžete přidat rajčatovou omáčku, smetanu nebo sýr. Poté vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Připravenou omáčkou nakonec můžete polévat osmažené řízky nebo rybu.
Připravte si vaječnou omeletu
Dalším jednoduchým způsobem, jak zbytek mouky využít, je příprava vaječné omelety. Do většího hrníčku nebo menší misky rozklepněte pár vajec, přidejte trochu soli a rozkvedlejte. Přisypte zbytek mouky, trochu strouhanky a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte více vajec nebo přilejte trochu mléka. Nakonec směs vylijte na rozpálenou pánev a smažte na mírném plameni z obou stran. Během chvilky máte vynikající svačinu na stole.