Česnek se dá pěstovat i v bytě: Oproti kupovanému má výraznější chuť a úrodu přinese i v zimě

Aromatický a zdravý česnek můžete pěstovat po celý rok doma v bytě. Jeho pěstování není nijak složité a potřebujete k němu jen několik věcí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Česnek je plodinou, bez které by česká kuchyně snad ani nemohla existovat. Díky své chuti a blahodárným účinkům na zdraví patří k často pěstovaným plodinám na českých zahradách. Chcete-li si vypěstovat vlastní česnek, ale nemáte zahrádku, nezoufejte. Vypěstovat si toto přírodní antibiotikum můžete snadno i v teple domova, a mít ho tak vždy při ruce. Navíc se můžete spolehnout, že oproti tomu kupovanému bude mít výraznější chuť. Uvidíte, že při dodržení několika zásad není pěstování česneku v bytě vůbec složité.

Připravte si vše potřebné

Venku se sází většinou pozdě na podzim nebo časně zjara. Doma ho můžete ale pěstovat celoročně. Budete potřebovat několik věcí: vhodnou nádobu, zeminu a samotný česnek. Vhodná nádoba bude prostornější, dostatečně hluboká a s drenážními otvory. Ideálním materiálem je plast, který je lehký, ale nádoba může být i kamenná nebo glazovaná. Česnek upřednostňuje písčitohlinitou půdu, smíchejte si tedy zeminu s pískem v poměru 3:1.

Urychlete klíčení česneku

Prvním krokem v samotném pěstování je příprava česneku na jeho sázení. Palici česneku očistěte a opatrně sloupněte vrchní slupku. Poté ostrým nožem odřízněte špičky jednotlivých stroužků. Takto upravenou česnekovou palici vložte do nádoby s vodou tak, aby ponořená byla jen její spodní část. Skvěle k tomu poslouží staré PET lahve. Zanedlouho se začnou objevovat kořínky a poté zelené výhonky. Zhruba za týden budete moct česnek přesadit do zeminy.

Klíčící česnek v květináči iZdroj fotografie: Depositphotos

Česnek chce svůj čas

Přišel čas na přesazení česneku do zeminy, kterou jste si předem připravili. Palice vyjměte z nádoby s vodou a jednotlivé stroužky od sebe oddělte. Neporušené stroužky přesaďte do zeminy ve vzdálenosti asi 10 cm. Nádobu umístěte na slunné místo a pravidelně zalévejte. Zemina však nesmí být přemokřená, aby česnek neuhnil. Česnek potřebuje svůj čas, na úrodu si počkáte 6 až 9 měsíců. Pokud ho však budete sázet průběžně, můžete mít vlastní zásobu po celý rok.

Jak na pěstování česneku krok za krokem

Jaké jsou vaše tipy na pěstování česneku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Narecki

Zobrazit další články