Řezník vysvětlil, jak správně skladovat klobásy a další uzeniny. Češi to dělají přesně naopak, tím zkracují trvanlivost na třetinu
Uzeniny konzumuje velká část lidí, ale jen málo z nich doopravdy ví, jak je správně skladovat. Díky správnému umístění a podmínkám vydrží tato potravina mnohem déle.
V mnoha domácnostech je velké množství surovin uchováváno v lednici nebo ve spíži, ale jen malá část lidí si přečte, jak správně skladovat potraviny po otevření. Většina lidí se inspiruje tím, jak suroviny skladují v obchodě, ale jakmile se potraviny otevřou, mohou se tyto podmínky změnit. Velice často skladují lidé špatně uzeniny, a proto by si měl každý zjistit, kam je správně uložit.
Uzeniny miluje mnoho lidí
Uzeniny jsou skvělou potravinou, kterou si můžete dopřát na večeři, když zrovna nemáte nic jiného doma, nebo se hodí také jako pohoštění pro hosty. Díky tomu, že uzeniny vydrží poměrně dlouho, a pokud je člověk dobře skladuje, chutnají i po delší době jako čerstvé, lidé si je s oblibou kupují do domácnosti do zásoby. Mají je tak připravené pro budoucí použití nebo pro případ nečekané návštěvy.
Skladování potraviny ve spíži
Pokud doma máte spíž, do které si ukládáte potraviny s delší trvanlivostí, určitě máte velkou výhodu oproti těm, kteří takovou místnost nemají. Můžete si totiž nakoupit více potravin do zásoby nebo si je zakoupit v momentě, kdy jsou k dostání s velikou slevou. Další výhodou je také to, pokud chcete skladovat uzeniny starým způsobem ve spíži. Zde je lidé nechávali z toho důvodu, že se jedná o temnou a chladnou místnost, ve které stačilo v létě v noci vyvětrat.
I když byl tento způsob skladování klobás oblíben spíše v minulosti, i dnes by se tak měly klobásy a další uzeniny uchovávat. Během chladnějšího období můžete ve spíži pootevřít okno, a jakmile nastane teplé období, vyvětrejte v místnosti pouze v noci. Uzeninám také prospívá, když je v místnosti tma nebo alespoň přítmí. Pokud by byla spíž příliš světlá, mohly by například klobásy ztratit svou typicky červenou barvu.
Jak umístit klobásy do spíže
Nikdy nenechávejte uzeniny a klobásy v obalu, pokud je chcete na nějakou dobu nechat ve spíži. Vždy je z obalu vyndejte a poté je zavěste nejlépe na dřevěný sloup. Díky tomu, že klobása bude větrat, nevytvoří se na ní plíseň. Během správného skladování už poté nemusíte s touto potravinou nijak manipulovat. Ti, kteří spíž nemají, si i tak mohou klobásky na nějakou dobu uschovat. Potraviny zabalte do obyčejného papíru, ale uzeniny na sobě nesmí být namačkané.